Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pionjär nöjd med webbvård

Publicerad: 16 november 2005, 08:59

Det omstridda projektet Sustains, eller Vårdkonto, som det heter idag, är föregångare när det gäller journaler på nätet.


Projektet stoppades av Datainspektionen, men är nu igång igen i form av ett forskningsprojekt. 460 frivilliga patienter har tillgång till sin journal på internet. En av dem är 55-årige Claes Hwass, som varit med sedan 2002. Han ser enbart fördelar med att använda internet i sina kontakter med sjukvården.

- Jag har flera kroniska sjukdomar, och för mig är det värdefullt att kunna följa min planerade vård via internet, säger han.

Via sitt vårdkonto får Claes Hwass tillgång till sin husläkarjournal. Där kan han läsa sina diagnoser, se vilka läkarbesök som är inplanerade, vilka remisser som skickats, se olika provsvar och få uppgift om vilka läkemedel som skrivits ut, för att ta några exempel.

Boka och avboka  Claes Hwass kan också använda sitt vårdkonto för att boka och avboka tider, förnya recept och ställa medicinska frågor till sin husläkare. Dessutom har han tillgång till en sjukvårdsöversikt från Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där kan han se en kronologisk översikt över alla vårdkontakter som inkomna remisser, väntetider och läkarbesök på sjukhuset.

- Jag känner mig trygg och välinformerad, och jag är delaktig i min egen vård på ett helt annat sätt än tidigare, förklarar han.

Claes Hwass är inte orolig för att informationen ska hamna i orätta händer när den överförs via internet.

- Jag litar på de säkerhetslösningar som används i projektet. Jag har en pinkod och får ett engångslösenord via min mobiltelefon. Min inställning är att om man kan göra sina bankärenden via nätet så kan man också använda internet för att få tillgång till sin journal.

Claes Hwass gick med i Sustainsprojektet 2002. När det avbröts i oktober 2003 blev han djupt besviken.

- Jag hade blivit så van vid att använda internet i mina kontakter med sjukvården att det kändes svårt att gå tillbaka till det gamla systemet, säger han.

När projektet startade igen i maj 2005 var Claes Hwass en av de första att anmäla sitt intresse.

- Är man kroniskt sjuk har man stor nytta av den här tjänsten, säger han.

Claes Hwass tycker inte att det är svårt att läsa de journalanteckningar och medicinska uppgifter han kommer i kontakt med.

- Nu är visserligen min hustru sjuksköterska och kan hjälpa mig med vissa ord, men det var faktiskt inte så krångligt som jag hade väntat mig, säger han.

Ingen oro  Claes Hwass hör till Ture Ålanders läkarpraktik i Uppsala,  den husläkarmottagning som ingår i forskningsprojektet med vårdkonton. Bakom projektet står också Landstinget i Uppsala län och Uppsala universitet. Husläkarmottagningen ingick även i Sustainsprojektet.

Allmänläkare Ture Ålander är glad över att projektet med journaler på internet kommit igång igen.

- Jag vet utifrån utvärderingar som vi gjort i Sustainsprojektet, att den här tjänsten är efterfrågad. Patienten blir mer delaktig i sin vård på det här sättet, menar han.

Färre telefonsamtal  I början av Sustainsprojektet var Ture Ålander rädd att han skulle överösas med frågor från patienter som kände sig oroliga och uppjagade när de fick läsa sin journal. Men han har inte sett något av detta.

- I stället upplever jag att det blivit färre telefonsamtal och mindre oplanerade besök på mottagningen. Patienterna verkar mera lugna när de vet vad som står om dem i journalen, och när de själva kan ha koll på sin behandling och att inga remisser glöms bort, förklarar Ture Ålander.

Själv har han blivit mer noggrann med sina journalanteckningar.

- När man vet att man skriver för någon annan formulerar man sig mera noga och man försöker undvika krångliga medicinska uttryck. Dessutom måste man kunna stå för det man skriver, säger han.

Dessutom tycker Ture Ålander att det känns mer meningsfullt att skriva i journalen nu när han vet att den blir läst.

En annan kvalitetsaspekt är att patienten kan upptäcka viktig information som saknas i journalen, till exempel om att patienten är överkänslig mot vissa läkemedel.

Viktigt med hög säkerhet  När känsliga journaluppgifter överförs via internet kan det finnas en risk att obehöriga kan ta del av informationen. Därför är säkerhetsfrågorna mycket viktiga, menar Ture Ålander.

- I det här projektet har den tekniska lösningen visat sig kunna leva upp till kraven, betonar han.

Enda begränsningen är, enligt Ture Ålander, att enbart personer som har tillgång till internet och en mobiltelefon kan nyttja tjänsten.

Barbro Falk-Wadman

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev