måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pistolviftande patient skrämde personal

Publicerad: 5 mars 2014, 15:12

En soft air gun är verklighetstrogen och misstas lätt för en riktig. Foto: Photos.com

När patienten började vifta med pistol ringde den skräckslagna personalen på Södersjukhuset polisen – som dök upp efter 50 minuter.


Det var i mitten på februari i Södersjukhusets ambulanshall som den drogpåverkade mannen började uppträda hotfullt med en pistol i handen. Sjukvårdspersonalen sprang undan och ringde 112 och beskrev situationen. Patienter i närheten fick lugnas och förflyttas. Två säkerhetsvakter på sjukhuset blev varse tumultet i ambulanshallen och tog sig dit.

– En av vakterna fick ett bra läge och kunde överrumpla patienten bakifrån och avväpna honom, säger Petra Dahlstrand, säkerhetschef på Södersjukhuset.

Och då visade det sig att pistolen i själva verket var en soft air gun, en pistol som skjuter plastkulor och används vid krigslekar för vuxna eller prickskytte.

– Pistolerna ser verklighetstrogna ut och för personalen som var med var det otroligt obehagligt och dramatiskt, säger Petra Dahlstrand.

Trots att personalen ringde polisen igen och senare även säkerhetsvakterna, dröjde polisbilen. Chefsjuksköterskan fick svaret från 112 att ”ni står i kö” och ”inga bilar finns att tillgå”.

– Har man gjort ett grip av en som har pistol ska det inte ta lång tid, särskilt inte mitt i stan på Södermalm. Vi vet inte varför, i allmänhet får vi snabb respons, säger Petra Dahlstrand.

Efter 50 minuter är polisen på plats och uppger att de fått uppdraget som en fylla, inte ett tillbud med en drogpåverkad person som viftar med ett vapen.

Hur Södersjukhuset ska följa upp polisens agerande är inte beslutat men en tillbudsanmälan har lämnats in till Arbetsmiljöverket.

Det finns en säkerhetsgrupp som jobbar aktivt för att trygga patienter och personal  på akuten och mer förebyggande arbete planeras, enligt Petra Dahlstrand.

– Det är en stor och välbesökt akutmottagning så det vill till att vi jobbar på det, säger hon.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev