Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Placebo effektiv smärtlindrare

Publicerad: 6 augusti 2007, 08:19

Vid smärtstimulering kan kroppen "luras" till att utsöndra sina egna smärtstillande medel. Det visar en amerikansk studie.


Det är amerikanska forskare vid Columbia University som genomfört den aktuella studien.

Försökspersonerna utsattes för en lindrig brännande smärta på underarmen, där de först smorts in med en salva. Hälften av försökspersonerna fick information om att salvan var smärtlindrande och hälften fick höra att den var verkningslös. I själva verket smordes alla in med samma, verkningslösa salva.

Hos de försökspersoner som fåtts att tro att salvan var smärtlindrande utsöndrade hjärnan kroppens eget smärtstillande medel, något som inte skedde hos den andra gruppen, uppger Sveriges Radios program Vetenskapsradion.

Studien, som publicerats i den amerikanska vetenskapliga tidskriften PNAS, ger konkreta bevis för att det spelar stor roll hur patienter blir bemötta och hur väl läkaren lyckas få patienten att tro på sin behandling. Det menar Martin Ingvar, professor vid Karolinska institutet, som också har forskat på placeboeffekten.

- Det här med att det finns fysiologiska, immunologiska och farmakologiska effekter av placebostimulation talar om att vi i vårt sätt att bedriva medicin måste ta med det som en del av den aktiva behandlingen, något vi måste ta på allvar när vi möter patienten, säger han till Sveriges Radio.

PNAS, June 25 2007, vol. 104, no. 26

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev