torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Plan för läkemedelssamtal klar

Publicerad: 23 april 2013, 11:08

Cecilia Bernsten, projektledare på Läkemedelsverket.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

Projektplanerna för strukturerade läkemedelssamtal på apotek och indikatorer för god patientsäkerhet är redo att rullas ut på banan.


Cecilia Bernsten, projektledare på Läkemedelsverket, är precis på väg in i ett sista möte innan det är dags att få ok-stämpel på projektplanerna när hon talar med Dagens Apotek.

– Nu har vi tagit våra projektplaner genom den interna kvalitetsgranskningen. De ska passera genom ett antal grupperingar som tittar på hur vi har lagt upp projekten och vad som är rimligt och vad som kan bli bra. Det är en väldigt noggrann process, men det har man ju tillbaka sedan, säger Cecilia Bernsten.

Aktiviteten har varit hög på Läkemedelsverket sedan de fick uppdraget att ta fram och testa strukturerade läkemedelssamtal, samtidigt med uppdraget att ta fram indikatorer för god patientsäkerhet på öppenvårdsapotek. Det första som gjordes var att diskutera begreppet strukturerade läkemedelssamtal.

– Vad betyder det? Det innehåller olika bitar: själva samtalet naturligtvis mellan farmaceut och kund, men också relationen mellan apotek och förskrivare, som är en oerhört viktig del, säger Cecilia Bernsten.

– Vi kom fram till att man först och främst behöver en kunskapsöversikt, för att ta reda på vad som är gjort i andra länder och vad som pågår just nu. Utifrån det får vi sedan bygga någon slags modell för både samtalen och indikatorerna. Man kan tycka att det är en enkel sak men dels måste remisserna från läkarkåren fungera, vi måste ha en lämplig patientgrupp och vi måste se till att återföringen av information mellan samtalen och förskrivarna fungerar.

Under arbetets gång har projekten haft samrådsmöten med 14-15 grupper med representanter för berörda områden, som läkare, farmaceuter, SKL, Sveriges Apoteksförening och inte minst patienter.

– Nu har vi en övergripande projektplan som ska diskuteras, förhoppningsvis skrivas på och sen blir den offentlig.

Har ni redan nu en bild av hur samtalen ska se ut?

– Nej, vi diskuterar fortfarande fram och tillbaka. Det ska vara klart till dess att vi presenterar aktivitetsplanen i slutet på maj, förhoppningsvis. Då får man reda på exakt när vi gör olika saker under projektens gång.

Relaterat material

Strukturerade läkemedelssamtal på försök

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev