Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Planer på samägt inköpsbolag

Publicerad: 22 januari 2010, 14:19

Farmacevtföretagarna och Alliance Boots hoppas kunna starta en handlarägd kedja, med bland annat ett samägt inköpsbolag. Det eventuella samarbetet väntas involvera det brittiska storföretaget på central nivå – men även dotterbolaget i Norge.


Farmacevtföretagarna vill tillsammans med Alliance Boots starta det man beskriver som den första privatägda handlarkedjan på apoteksområdet i Sverige. Detta i kontrast till Apoteksgruppen som är statligt ägd.

Tanken är bland annat att skapa ett inköpsbolag som samägs av de båda parterna. Apoteken ska ägas av fristående företagare, i första hand farmaceuter.

– Vi vill skapa en handlarägd kedja, ett handlarkooperativ. Det är en lösning som skiljer sig från en ren franchiselösning bland annat genom att entreprenörerna kommer att vara delägare i och ha inflytande över själva bolaget som gör inköpen, säger Sverker Littorin, ordförande i Farmacevtföretagarna.

Han poängterar att det han säger speglar hans intentioner i nuläget i egenskap av styrelseordförande, och inte några fattade beslut.

Var det viktigt för er att gå ut med detta före budgivningen på statliga apotek?

– Det var allmänt sett viktigt att gå ut så fort vi skrivit under ett letter of intent. Vi ville visa för intressenterna att vi jobbar med ett långt gånget, konkret alternativ.

Kan du säga något om när ett eventuellt avtal kan vara klart?

– Så snart som möjligt. Vi kommer att fortsätta samtalen med Alliance Boots nästa vecka, säger Sverker Littorin.

Enligt honom kommer det eventuella samarbetet att omfatta både Alliance Boots på central nivå i London och koncernens norska dotterbolag.

– Vi är mycket glada för det här. Alliance Boots bildades redan 1849 och är en mycket stark och välkänd aktör. De delar vår vision om en professionsdriven verksamhet. De ligger långt framme när det gäller farmaceutiska tjänster och på många av deras apotek finns exempelvis provtagningsrum. De är också aktiva när det gäller kompetensutveckling och arrangerar till exempel så kallade Pharmacy Forums för apotekare, säger Sverker Littorin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev