Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Planerade operationer i Umeå ställs in

Publicerad: 18 februari 2014, 15:00

För att personalen inte ska gå in i väggen ställs hälften av alla eletiva operaioner in.

Foto: Photos.com

Personalen är hårt belastad och inga förslag till lösningar har genomförts av ledningen. Nu tar verksamhetschefen på ortopeden i Umeå saken i egna händer och ställer in hälften av alla planerade operationer.


– Det här är en lösning för att vi inte ska gå in i väggen. Läget har varit pressat så pass länge, säger Ulrica Bergström, ortoped och verksamhetschef på ortopedkliniken vid Norrlands universitetssjukhus.

Kliniken har stor brist på sjuksköterskor. Klinikledningen har signalerat en längre tid och lämnat förslag på tillfälliga lösningar för att förbättra situationen dock utan att få gehör från landstingsledningen, enligt Ulrica Bergström.

Då fattade hon som verksamhetschef beslut på sin nivå.

– Det är mitt ansvar att se till att säkra arbetsmiljön och erbjuda patientsäker vård och jag såg ingen annan möjlighet än att omfördela från elektiva till akuta vårdplatser, säger hon.

Under vecka 8-11 görs planerade operationer av inneliggande patienter bara på åtta tekniska platser, det är hälften mot normalt. Andra platser för planerade ingrepp kommer att användas av akut sjuka patienter. Tid i operationssalar som inte kan fyllas säljs eventuellt till andra kliniker eller ger opererande personal möjlighet att vara lediga under sportlovet till exempel, enligt Ulrica Bergström.

Dagoperationerna genomförs som vanligt.

2013 var ett tungt år. Kliniken hade patienter utlokaliserade till andra avdelningar, så kallade satellitpatienter, 73 procent av arbetsdagarna under produktionsmånaderna, skriver Ulrica Bergström i brevet till landstingsledningen där hon meddelar sitt beslut. I år har bara fyra dagar varit ”satellitfria”.

Tumörer, ryggar med nervpåverkan och proteser som måste bytas, kommer att prioriteras under perioden.

– Alla patienter erbjuds att åka någon annanstans på vårdgarantin men köerna kommer naturligtvis att förlängas. Vi har ju också många patienter som ligger och väntar på att kommunen ska ta hand om dem och det gör att vi får stryka ännu fler planerade operationer.

Anders Sylvan, landstingsdirektör i Västerbottens läns landsting, stödjer beslutet, säger han.

– Det är en förståelig konsekvens av en längre tid med många satellitpatienter. Det är en temporär lösning av den överbelastning som råder.

Men i april ljusnar det, tror Ulrica Bergström. Då kommer klinikens hårda arbete för att rekrytera och skola in fler sjuksköterskor och skapa en god arbetsmiljö, att bära frukt.

– Det här är en trevlig arbetsplats, men jag måste ta det här beslutet nu för att vi ska få bra kvalitet på arbetet längre fram. Fast det är ett dilemma – man har ju lojaliteten med dem som står i operationskö också.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev