Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Plastikkirurger utesluter våldtäktsdömd läkare

Publicerad: 10 september 2007, 11:10

Plastikkirurgen Carl Troilius i Malmö som stått åtalad för våldtäkt dömdes till fängelse i tre år och sex månader. Men trots en fällande våldtäktsdom är det inte säkert att han förlorar sin läkarlegitimation.


(Artikeln uppdaterad 12 september 08.03)

I måndags, den 10 september, fällde Malmö tingsrätt Carl Troilius för våldtäkt. Rätten var oenig då två nämndemän ville döma läkaren för grov våldtäkt, som åklagaren begärt.

Utöver fängelsestraffet på tre och ett halvt år döms han även till att betala den våldtagna kvinnan ett skade­stånd om 180 000 kronor.

Rätten slår fast att Carl Troilius den 3 maj i år förgrep sig på en 23-årig kvinna då hon skulle genomgå en laserbehandling av bikinilinjen på den plastikkirurgiska klinik där läkaren arbetade. Vid behandlingen använde Troilius ett narkos­läke­medel, Propofol, som normalt inte ges vid den typen av behandlingar. Läke­medlet gjorde att kvinnan blev i stort sett paralyserad, men ändå var vid med­vetande och hade full känsel när Carl Troilius våldtog henne.

Hävdar att han är oskyldig
Carl Troilius har hela tiden hävdat sin oskuld, men tung bevisning i målet gör att tingsrätten drar slutsatsen att han faktiskt våldtagit den 23-åriga kvinnan på det sätt hon beskrivit. Bland annat påträffades läkarens sperma vid såväl vaginalprov på kvinnan som i hennes trosor.

Troligtvis kommer båda parter i målet att överklaga domen, uppger TT. Carl Troilius advokat menar att läkaren bör frikännas helt medan åklagaren i målet vill att läkaren döms för grov våldtäkt i stället för våldtäkt av normal­graden.

Om Carl Troilius kommer att kunna behålla sin läkarlegitimation eller ej är upp till Socialstyrelsen att utreda. Något beslut i den frågan väntar dock Socialstyrelsen med tills det att domen vunnit laga kraft, något som vid ett överklagande kan dröja många månader.

Carl Troilius, som är plastikkirurg, är även medlem i Svensk förening för estetisk plastikkirurgi, och där kommer man inte att vänta med att vidta åtgärder. Föreningens ordförande, professor Hans Holmström, säger att ett preliminärt beslut om ute­slut­ning ur föreningen redan har fattats, men att föreningen inväntade en fällande dom.

– Läkaretiskt är det inträffade under all kritik. Vi kan inte ha personer som uppför sig så här i vår förening. Det som skett är fullständigt ofattbart, säger han.
 Läs chefredaktörens ledare om varför Dagens Medicin väljer att publicera Carl Troilius namn.

Relaterat material

Kirurgen kvar i häkte

Plastikkirurgens son vittnar

Åtalspunkt mot plastikkirurg kan återkallas

Våldtäktsåtalade läkarens rättegång bakom lyckta dörrar

Fler anmälningar mot plastikkirurg misstänkt för våldtäkt

Kirurgen åtalad för grov våldtäkt

Häktad kirurg förklarar spermafynd

Läkare åtalas för våldtäkt

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News