söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Plastlinser vid starr stoppas

Publicerad: 5 april 2013, 07:33

Vissa typer av plastlinser som har används vid starroperationer stoppas nu efter flera fall av komplikationer.


Bara det senaste halvåret har Västra Götalandsregionen använt plastlinserna, som ersätter ögats egen lins, vid 4 400 operationer. I Skövde har sju fall av inflammationer konstaterats och anmälts  till Läkemedelsverket. Inflammationerna tros bero på linserna, berättar Skövde Nyheter.

Även från Japan och Singapore kommer larm om komplikationer i form av inflammationer, röda ögon och dimmig syn. Linstillverkaren Hoya återkallar därför fyra typer av linser.

– Det kan också vara en följd av exempelvis instrument som inte varit helt sterila, eller rutinerna kring operationen, men tillverkaren sätter patientsäkerheten i främsta rummet och har valt att återkalla linser över hela världen, säger Kent Maack, försäljning- och marknadschef på Medilens, linsernas svenska återförsäljare, till Skövde Nyheter.

Anders Åkerlund, verksamhetschef för ögonkirurgin på Skaraborgs sjukhus i Skövde, har dock svårt att tro att det är sjukhusets rutiner som ligger bakom de sju fallen, där samtliga patienter nu ska var återställda.

På sjukhuset kommer starroperationerna att fortsätta, men med andra typer av linser.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev