Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Platinaspiraler räddar liv vid hjärnblödning

Publicerad: 2 september 2005, 07:30

Att behandla patienter med brustna aneurysm i hjärnan genom att blockera dem med platinaspiraler, jämfört med hjärnkirurgi, ger patienterna bättre att överleva på lång sikt. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Lancet.


Den traditionella kirurgiska behandlingen av brustna aneurysm på blodkärl i hjärnan innebär att skallbenet måste öppnas. Blödningen stoppas sedan med klämmor. Metoden med platinaspiraler är däremot minimalinvasiv. De små spiralerna förs upp från ett blodkärl i ljumsken och hela vägen till aneurysmet i hjärnan. Där kan spiralerna blockera blödningen.

År 2002 stoppades en internationell studie där de två metoderna jämfördes med varandra, eftersom chansen att överleva ett år utan handikapp var större med den minimalinvasiva metoden.

Nu presenterar forskare vid University of Oxford i Storbritannien långtidsresultat för alla patienterna i studien. 2 143 patienter från 42 neurokirurgiska centra i Europa, Nordamerika och Australien deltog.

Efter ett år hade 23,5 procent av patienterna i gruppen som lottats till spiralbehandling avlidit eller blivit svårt handikappade, jämfört med 30,9 procent i kirurgigruppen.

Resultaten stod sig i upp till sju år efter ingreppet. Risken för sena komplikationer i form av en ny blödning var låg, men något högre bland patienterna som fått spiralbehandling, medan kramper var vanligare i kirurgigruppen.

Forskarna anser att resultaten stärker de preliminära ett-årsfynden och att spiralbehandlingen kan ge högre överlevnadschanser om patienten är i god fysisk form och om aneurysmet passar för behandlingsmetoden.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev