Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Platsbrist orsakar lex Maria-anmälan

Publicerad: 19 maj 2014, 11:00

En allvarligt skadad 70-årig man flyttades fram och tillbaka mellan olika sjukhus i Sydsverige. Nu lex Maria-anmäler Landstinget Blekinge det inträffade efter bedömningen att patienten riskerade att få en allvarlig vårdskada.


Ämnen i artikeln:

Lex Maria

Efter en olycka i januari 2014 blev patienten förlamad i armar och ben. Mannen opererades i Lund och fick fortsatt intensivvård vid Blekingesjukhuset i Karlskrona. Därefter kontaktades regionsjukhus runt om i Sverige och Danmark för att hitta en plats där mannen kunde få inledande rehabilitering. Anledningen var att denna typ av behandling, enligt nationella riktlinjer, ska ske på regionsjukhus och att Blekingesjukhuset saknar resurserna. På grund av platsbrist fick patienten ändå stanna kvar, vilket innebar risker för honom.

Efter en röntgenundersökning några veckor senare gav regionsjukhuset i Lund beskedet att en ny operation behövdes. Därefter flyttades mannen på grund av operationen och hans försämrade tillstånd mellan Lund, Göteborg, Karlskrona och slutligen tillbaka till Göteborg för att få den behandling han behövde.

MICAELA TORESSON

Ämnen i artikeln:

Lex Maria

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev