måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Platta och pekskärm ersätter vita tavlan

Publicerad: 28 mars 2014, 11:00

Linda Johansson, med ryggen mot vita tavlan, visar hur dess digitala motsvarighet används. Foto: Oscar Segerström/Bildbyrån

Enköping är först ut i vården med att testa pekskärmar och läs­plattor som har ingång i journalsystemet.


I mitten av mars startar pilotprojektet Nova Ward på Lasarettet i Enköping. Det ska spara tid och underlätta arbetet.

– I stället för att alla antecknar på lappar och sedan skriver det på olika whiteboardtavlor och har dem i fickan som kom i håg-lappar, läggs allt in direkt i systemet och syns på pekskärmen och i läsplattorna. Och aktiviteter som läggs in i läsplattorna syns även på pekskärmarna, berättar Britt Söderberg, projektledare på sjukhuset.

I receptionen på medicinavdelning 1 demonstrerar Linda Johansson, biträdande avdelningschef och sjuksköterska, den nya elektroniska whiteboardtavlan med pekskärm som nyss har monterats på väggen. Tavlan ser ut som en 40-tums platt-tv och ersätter de gamla vanliga whiteboardtavlorna med tuschkladd och magnetpluppar som visar salar, sängar och tjänstgörande personal. Med enkla svep på skärmen flyttar Linda Johansson modulerna in och ut, fram och tillbaka. När It i vården är på besök i början av mars är det ännu fejkpersonal och fejkpatienter, men den 17 mars blir det skarpt läge.

– Det känns jätteroligt, alla ser fram emot det jättemycket, säger Linda Johansson, som ingår i projektgruppen.

Inne på expeditionen finns en ännu större pekskärm där man rondar och går igenom enskilda patienter.

Lösningen kommer från Cambio och omfattar tolv stora pekskärmar och 40–50 mobila läsplattor som kommunicerar med tavlorna och delvis med journalsystemet Cosmic. Till en början är det sjuk- och undersköterskor som kommer att använda det nya systemet. På den palliativa och geriatriska avdelningen är även läkarna involverade från start, på medicin och kirurgi tas de in allt eftersom.

Läsplattorna är 8 eller 10 tum. Britt Söderberg tror att de minsta kommer att bli mest gångbara. Linda Johansson håller med och visar hur perfekt den passar i byxfickan.

I sina plattor kan personalen se journalanteckningar, läkemedelslistor och prov- och labbsvar. Värden som blodtryck, puls och temp, så kallade vitalparametrar, kan läggas in i journalsystemet direkt via plattan. Respektive yrkesgrupps uppgifter hos varje patient vid exempelvis utskrivning läggs också in där via stortavlan. Checklistorna syns i allas plattor och försvinner när någon bockar av dem.

– Det blir mer översiktligt och det kommer inte att bli lika många missar. Vi spar tid som vi får över till patienterna och får en helhetsbild av vad som planeras för patienten, säger Linda Johansson som också ser fördelar med plattan vid överlämningen.

Ett problem är att det inte existerar små avspritningsbara plattor. Men i Enköping kommer man att sprita ändå. Piloten i Enköping blir också ett test på hur ofta batterierna behöver laddas, vilken belastning det trådlösa nätverket tål, om det behöver utökas och hur mycket arbetstid som initialt kommer att förloras under omställning och utbildning.

Nya användningsområden för plattorna är redan på tapeten, säger Britt Söderberg. Senast har undersköterskorna kommit på att de kan använda dem för att ta upp matbeställningar. Yrkesgrupper som kuratorer och sjukgymnaster har också visat intresse.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev