Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Plattformstänk ska driva vården framåt

Publicerad: 11 februari 2015, 15:13

Det är inte datan som behöver bli bättre, det är hur den används.


Den amerikanske barnhjärtläkaren Nelson Le bjöd på en trendspaning på Dagens Medicins seminariedag ”Den sammankopplade vården: Följ med på patientens resa”.

Nelson Le, som är medicinsk rådgivare vid det amerikanska företaget InterSystems Cooperation, började med att notera att sjukvården i sig har gjort flera parallella resor under de senaste 10–15 åren: från att behandla enbart patienter till att även behandla hela befolkningar; från att fokusera på volymer till att fokusera på värden; från att fokusera på den akuta patienten till att även behandla kroniska tillstånd.

För att lyckas bättre med alla de här uppgifterna finns väldigt mycket data i vården att använda. Men, påpekade Nelson Le, problemet är att det är en skillnad mellan de som samlar in och delar data och de som förstår och agerar utifrån den. Den skillnaden gör att när dataanalysen väl är klar, kan den i bland sakna relevans då det har gått för lång tid.

Lösningen på detta är vad många i Vårdsverige säkert skulle kalla tulipanaros. Nelson Le kallade den: En plattform.

Med en plattform som innehåller rätt data, i rätt mängd, vid rätt tillfälle och där datan dessutom är anpassad för att användarna ska kunna agera på den är mycket vunnet, sade Nelson Le och radade upp ett antal exempel.

Genom att hela vårdkedjan informerades om när en patient skrevs in akut på sjukhus, och att en epikris automatiskt gick i väg till alla berörda vårdgivare när samma patient skrevs ut, kunde den amerikanska delstaten Rhode Island minska återinläggningarna på sjukhus med 15 procent på bara några år.

Genom att koppla samman data från olika system går det att skapa relevanta varningar, trots att de separata systemen inte pekar på att något behöver uppmärksammas. Det exemplifierade Nelson Le med att en patient med diabetes typ 2, något förhöjt kolesterol och utan statinbehandling i ett sammantaget system skulle få varningsflaggorna att fladdra. Medan de tre informationpunkterna separat inte skulle få honom som läkare att höja på ögonbrynen.

Genom att titta på mängder av data kring en viss kategori patienter skulle det också vara möjligt att få fram riskskattningar för olika situationer, som sedan kunde vara till hjälp vid den kliniska bedömningen, förklarade Nelson Le.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev