söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Plus i alla landsting - men om två år vänder ekonomin

Publicerad: 30 november 2006, 13:02

Plus i alla landsting - men om två år vänder ekonomin

Alla landsting och regioner gör plusresultat i år. Totalt kommer de att redovisa ett överskott på drygt 5 miljarder kronor. 2005 gjorde landstingen och regionerna ett sammantaget plusresultat för första gången sedan 1992. Totalt handlade det om ett överskott på 4,3 miljarder kronor. I år förbättras resultatet ytterligare.


Enligt Sveriges Kommuner och Landstings senaste ekonomirapport räknar landstingen med ett resultat på 5,4 miljarder kronor, vilket är 2,1 miljarder bättre än vad landstingen budgeterat för. Samtliga 21 landsting och regioner räknar med att hamna på plus, något som bara 17 landsting lyckades med 2005.

Bedömningen är att resultatet kommer att hamna på en rimlig nivå också under 2007 och 2008. Men därefter blir det en kraftig försämring som enligt Sveriges Kommuner och Landsting huvudsakligen kan förklaras av oförändrade statsbidrag.

I rapporten trycker Sveriges Kommuner och Landsting på att det krävs ett ekonomiskt överskott för att nå upp till kravet på god ekonomisk hushållning. För att även i framtiden klara ett resultat på nuvarande nivå krävs både en höjning av statsbidragen och effektiviseringar inom landstingen.

Det finns en oro för att de riktade statsbidragen kommer att öka, bland annat nämns äldreomsorgen och psykiatrin. Sveriges Kommuner och Landsting betonar också att riktade pengar från staten försvårar lokala prioriteringar, vilket i sin tur kan medföra negativa effekter på produktiviteten och ekonomin.

- Det är också angeläget att staten värnar om det kommunala självstyret och undviker öronmärkta statsbidrag som begränsar handlingsutrymmet, kommenterar Landstingsförbundets ordförande Lars Isaksson (s) i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten kommer antalet heltidstjänster i landstingen öka med 2 800 - eller 1,2 procent - under 2006.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev