Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Poängen ska få fler att fortbilda sig

Publicerad: 30 januari 2014, 13:25

Snart kan allmänläkare samla poäng när de fortbildar sig. Det kan vara första steget mot krav på fortbildning för att få behålla specialistbeviset.


Som en del av regeringens kronikerstrategi diskuterar socialdepartementet och Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, just nu en modell för fortbildning av allmänläkare.
Enligt regeringens kronikersamordnare Roger Molin är departementet och föreningen överens om satsningen på fortbildning även om alla detaljer inte är klara. Det unika för Sfams satsning är poängsystemet som ska vara knutet till modellen. Föreningen ska introducera så kallade CPD-poäng för de svenska allmänläkarna (continous professional development). Varje kurs eller annan fortbildning du deltar i kommer att ge ett visst antal poäng.

– Vi ser det här som en stödstruktur. Många vill fortbilda sig men får inte det för sina verksamhetschefer. Vi kommer att sätta en ribba för vad vi tycker är en rimlig poängnivå att uppnå för sin fortbilning under ett år eller flera år, säger Karin Träff Nordström, ordförande i Sfam.

Inspirationen kommer från Norge. Men det finns en avgörande skillnad. I Sverige kommer det att vara frivilligt att anmäla sig till poängsystemet. I Norge är systemet obligatoriskt och det krävs att du når upp till ett visst antal poäng varje år för att få behålla ditt specialistbevis i allmänmedicin. Detta kallas för recertifiering. En modell som Sfam kan tänka sig även i Sverige.

– Om inte huvudmännen kan ta sitt ansvar för fortbildning på frivillig väg så tror vi att man skulle kunna behöva införa recertifiering för att förbättra situationen. Det är rimligt att man har krav på fortbildning även efter att man har fått sin specialistkompetens, säger Karin Träff Nordström.

Distriktsläkarföreningens ordförande Ove Andersson skulle gärna se ett obligatoriskt fortbildningskrav enligt norsk modell på en gång.

– Det är ett system som gör att du kan ställa krav både på den enskilde allmänläkaren och på arbetsgivaren, säger Ove Andersson.

Men han välkomnar ändå för­söket med en frivillig modell.

– Det här är ett litet steg framåt, säger han.

Det finns politiskt stöd för att införa ett krav på fortbildning för att få behålla specialistbeviset. Nyligen lyfte Anders W Jonsson (C), ordförande i riksdagens social­utskott, fram recertifiering i en debattartikel i Dagens Medicin. Social­minister Göran Hägglund (KD) sneglar också på den norska modellen.

– I en förlängning så tycker jag att det är rätt tänkt. Kunskapsutveckling är oerhört viktig. Vi måste hitta en modell som fungerar för att ge läkare och andra sjukvårdsgrupper möjlighet till fortbildning, säger Göran Hägglund.

Men han tillägger att han vill se resultatet av den frivilliga poängmodellen som nu ska prövas innan han ger klartecken för en obligatorisk modell.
Bland de verksamhetschefer i primär­vården som Dagens Medicin talat med tas den nya fortbildningsmodellen emot med blandade reaktioner.

– Spontant tycker jag att det låter som en bra modell. Det är bra att kunna varudeklarera sin kompetens. Det kan vara ett bra sätt att sporra till att öka sin kompetens, säger Kerstin Hallonqvist, verksamhetschef för den landstingsdrivna primärvården i Ljusdal.
Svårt lyckas utan krav

Verksamhetschefen Björn Gustafsson på Ullvi-Tuna vårdcentral i Köping tror inte att den frivilliga modellen kommer att räcka till. Han tänker på de många stafettläkarna i primärvården och tror att det är svårt att på frivillig väg få bemanningsföretagen att bekosta fortbildning för sina anställda läkare. Däremot tror han på det tvingande norska konceptet.

– Den norska modellen låter väldigt mycket bättre. Då måste ju landsting, privata utförare och bemanningsföretag uppfylla kraven. Om det var ett krav på att fortbilda sig för att få fortsätta att vara specialist så skulle vi få mindre problem med allmänläkare som inte håller måttet, säger Björn Gustafsson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev