Nyheter
Poängmodell blir kvar – delvis
Publicerad: 4 december 2018, 10:26
Foto: Fotogruppen Södersjukhuset
Sjuksköterskorna på Södersjukhuset får behålla sin poängmodell. I alla fall så länge de stannar kvar på samma tjänst.
Uppdaterad med kommentar från SLL:s HR-direktör.
– Vi ser det här som en delseger. Vi får behålla poängmodellen – men så fort vi rör på oss förlorar vi den, säger Anna-Sofia Börjesson, intensivvårds- och hjärtspecialistsjuksköterska på Miva/Hia på Södersjukhuset, Sös, strax efter att hon fått beskedet på tisdag morgonen.
Att poängmodellen skulle försvinna ledde till att många sjuksköterskor på framför allt Södersjukhuset och Sacchska barnsjukhuset i Stockholm hotade med att säga upp sig.
Beskedet i morse att Vårdförbundet och Stockholms läns landsting, SLL, har kommit överens om att behålla modellen för dem som har den i dag, lades nyss ut på landstingets hemsida. Överenskommelsen är nu en del av det nya arbetstidsavtal som tidigare slutits mellan fackförbund och arbetsgivare och införs på sjukhus efter sjukhus.
Men den som har avtal enligt poängmodellen men ”byter anställning eller placering” övergår till det nya arbetstidsavtalet, enligt SLL:s information. Men vad det betyder exakt är ännu oklart.
– Vi vet inte riktigt vad det innebär i förlängningen. Det kan ju hända att det betyder att vi blir livegna – att så fort jag rör mig från avdelningen så får jag en annan lön och arbetstid även om jag går till en del där de också har poängmodellen, säger Anna-Sofia Börjesson.
Poängmodellen omfattar cirka en tredjedel av alla sjuksköterskor på Sös, 500 personer, men finns även på vissa avdelningar på exempelvis Danderyds sjukhus. Modellen innebär bland annat en högre timersättning för arbete obekväm arbetstid än traditionellt ob och möjligheten att arbeta färre timmar än en traditionell heltid.
På barnakuten på Sacchska barnsjukhuset, en del av Sös, hade nio av tio sjuksköterskor sagt att de skulle sluta om poängmodellen försvann. Även där är känslorna delade.
– Vi är så klart jätteglada men känner samtidigt att de målar in oss i ett hörn, vi blir bundna på ett annat sätt och oroar oss för vår löneutveckling. Vi vet än så länge bara det som står på SLL:s hemsida och väntar på mera information, säger Marie-Louise Kågström, specialistutbildad barnsjuksköterska.
På eftermiddagen får vi tag i Pernilla Glad, hr-direktör i Stockholms läns landsting. Hon är glad för att det hon kallar en övergångslösning är i hamn och tydliggör att den gäller från och med nu.
Så här förklarar hon vad som gäller: Den sjuksköterska som omfattas av poängmodellen förlorar den vid byte av avdelning eller vårdgivare. Den som är kvar på samma avdelning, behåller den. Om man avancerar inom samma avdelning får man också vara kvar inom poängmodellen.
– Vi ser ju gärna att fler utbildar sig till specialistsjuksköterska, säger Pernilla Glad.
Den sjuksköterska som föredrar att gå över till det nya arbetstidsavtalet är välkommen att göra det.
– Vi tycker att det nya arbetstidsavtalet med Vårdförbundet ger många fördelar, en långsiktigt hållbar arbetsmiljö och hälsosammare arbetstider. Meningen med det nya avtalet är att göra det mer attraktivt att jobba i dygnet runt-verksamheten eftersom det är mer flexibelt.
Intjänad tid kan tas ut i pengar, ledighet eller pension, enligt nya avtalet. För dem som arbetat ett helt år och inte sagt upp sig vid årets slut, utgår också en bonus motsvarande högst 40 timmar, som också kan tas ut på något av sätten ovan, enligt Pernilla Glad.
Relaterat material
SUSANNA PAGELS