lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Poängsystem avgör om patienten har sars

Publicerad: 14 september 2005, 09:01

Ett system där olika symtom får olika poäng kan på ett enkelt sätt avgöra om en patient har sars eller inte. Det rapporterar kinesiska forskare i septembernumret av European Respiratory Journal.


Direktkontakt - 11 poäng. Försämrad lungröntgen - 10 poäng. Muskelsmärta, färre lymfocyter men mer enzymer - 3 poäng vardera.

Forskare vid Division of Respiratory and Critical Care Medicine at Queen Mary Hospital i Hongkong, Kina, har utvecklat en enkel metod för att avgöra om en patient har eller inte har svår akut respiratorisk sjukdom - mer känt som sars.

Det var år 2003 som sars slog till. Ett 20-tal länder drabbades och knappt 1 000 personer dog i den mycket smittsamma lungsjukdomen. Risken för en världsomfattande pandemi var överhängande.

Men smittspridningen klingade av, främst tack vare resoluta åtgärder av de kinesiska myndigheterna. Men de flesta bedömare tror att sjukdomen kan komma tillbaka, eftersom smittämnet finns kvar. Någonstans.

En av de absolut viktigaste faktorerna för hur stor en eventuell framtida smittspridning kommer att bli, är förmågan att snabbt identifiera och isolera sjuka.

Under sitt arbete för två år sedan identifierade de aktuella forskarna tio olika kliniska parametrar som kunde kopplas samman med en påföljande sars-diagnos.

I en andra analys upptäckte de att fem av dessa i olika hög grad och oberoende av varandra påverkade sannolikheten för att patienten ifråga var smittad av sars-viruset.

Utifrån dessa observationer utvecklade forskarna ett poängsystem där olika symtom gav olika poäng och där den sammanlagda summan avgör hur sannolikt det är att en patient är smittad av viruset.

Direktkontakt med en smittad ger 11 poäng. Försämring av lungröntgen observerad under de tre första dagarna på sjukhus ger tio poäng, medan en oförändrad röntgenbild bara resulterar i 1 poäng. Muskelsmärta vid inläggning på sjukhus, minskat antal lymfocyter och förhöjda nivåer av enzymet transaminas ger 3 poäng vardera.

Högsta möjliga poäng är alltså 30, en summa som innebär att patienten ifråga med största sannolikhet har sars.  Enligt forskarna ger systemet en möjlighet att skilja på patienter med hög sannolikhet att vara smittade, 11-30 poäng, från patienter med låg sannolikhet, 0-10 poäng. Detta hjälper i sin tur sjukhuspersonalen att vidta rätt åtgärder ifråga om isolering, behandling, med mera.     

Poängskalan utarbetades utifrån en studie där forskarna inkluderade 295 personer. Alla var inlagda på sjukhus med misstanke om sars. Men diagnosen kunde slutligen endast bekräftas hos 44 av dem.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev