Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pojke med CP-skada fick inte medicin

Publicerad: 12 december 2011, 09:25

En kateter som glidit ut gjorde att medicineringen av en pojke med svår CP-skada inte fungerade. Felet gjorde att han fick onödigt svåra kramper ­– kanske under så lång tid som nio år.


2002 fick den då tvåårige pojken en pump inopererad vid dåvarande Universitetssjukhuset i Lund. Pumpen har använts för att tillföra det kramplösande läkemedlet Bacoflen till ryggmärgskanalen. Trots att dosen höjts successivt har pojken haft svåra problem med krampryckningar.

För att lindra spasmerna har han genomgått flera operationer och fått kompletterande kramplösande medicin med botoxinjektioner, skriver Skånes universitetssjukhus i ett pressmeddelande.

Vid en röntgen tidigare i år upptäcktes att katetern som satt inne i pojken glidit ut. När det inträffat går inte att säga säkert, men sjukhusets egen bedömning är att den sannolikt suttit fel redan från början. Det betyder att tillförseln av Baclofen aldrig har fungerat.

Chefläkaren Eva Ranklevs bedömning är att flera operationer kunde ha undvikits om pojken hade fått läkemedlet. Nu har Skånes universitetssjukhus ändrat sina rutiner och beslutat att göra att göra en kontrollröntgen ett år efter att en kateter har satts in och när behandlingen inte verkar ge effekt.

Händelsen har också anmälts till Socialstyrelsen enligt lex Maria.

SIMON ROTHELIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev