Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Policy om sjukskrivningar skyddar inte läkare från hot

Publicerad: 17 juni 2009, 09:42

Policy om sjukskrivningar skyddar inte läkare från hot

Foto: Foto: Photos.com

Att läkare kan luta sig mot en policy då de sjukskriver minskar inte deras risk för att hamna i konflikt med patienterna. Det framgår av en ny undersökning ställd till samtliga läkare i Sverige.


Många läkare ser sjukskrivningar som besvärliga. Detta bekräftas i enkäten, där 50 procent av läkarna som sjukskriver anser att sjukskrivning i viss mån eller stor utsträckning är ett arbetsmiljöproblem.

Drygt var fjärde primärvårdsläkare känner sig minst någon gång per år hotad vid sjukskrivningar och drygt var tionde läkare vid andra kliniker eller mottagningar har samma erfarenhet. För att förbättra sjukskrivningsarbetet har stora satsningar under senare år gjorts på att ta fram grundprinciper, eller en policy, i sjukskrivningsfrågor. Enligt undersökningen jobbar nu var tredje läkare på en arbetsplats med en sådan policy.

Trots det anser Kristina Alexanderson, professor i socialförsäkring vid Karolinska institutet och ansvarig för undersökningen, att dessa grundprinciper är viktiga.

– Det är en fördel om det finns en gemensam policy eftersom den ger struktur kring arbetet med sjukskrivningar, säger Kristina Alexanderson.

Enligt henne visar andra delar i undersökningen på nyttan av ett mer strukturerat arbete runt sjukskrivningar. Exempelvis vill var tredje läkare ha mer handledning i sjukskrivningsarbetet.

– Det är inte så vanligt att läkare säger att de vill ha mer handledning i denna typ av frågor, så det finns definitivt ett behov, säger Kristina Alexanderson.

Hon lämnar nu över rapporten till socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (m).

Stor undersökning om hur läkare sjukskriver

Enkätundersökningen Läkares arbete med sjukskrivning genomfördes under 2008 och är unik genom att den skickades ut till samtliga läkare i Sverige.

Av dessa svarade cirka 22 000 stycken, vilket motsvarar 61 procent av landets läkare. En liknande enkät gjordes 2004, men då bara i Landstinget i Östergötland och i Stockholms läns landsting.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev