Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Polioepidemi stoppad i tio Afrikanska länder

Publicerad: 11 november 2005, 11:38

En polioepidemi i Väst- och Centralafrika har stoppats. Nu intensifieras insatserna bland annat i Nigeria, där sjukdomens spridning fortsätter.


En polioepidemi i tio länder i Väst- och Centralafrika har stoppat, enligt ett meddelande från Världshälsoorganisationen, WHO. Epidemin har gjort nästan 200 barn förlamade sedan mitten av 2003, men nu har inga nya fall rapporterats sedan början av juni.

Krisinsatserna för att stoppa epidemin har lanserats av Afrikanska unionen med ekonomiskt stöd från europeiska unionens kommission, Kanada och Sverige. Totalt rör det sig om 135 miljoner amerikanska dollar, enligt WHO.

De tio länderna där smittan stoppats; Benin, Burkina Faso, Kamerun, Centralafrikanska republiken, Chad, Elfenbenskusten, Ghana, Guinea, Mali och Togo, har deltagit i en serie av massvaccinationer som omfattat 23 länder. Vaccinationerna har nått 100 miljoner barn med multipla doser av poliovaccin under de senaste 18 månaderna.

I dag startade 28 afrikanska länder, bland andra de tio där epidemin stoppats, ett program för att minimera risken för nya polioutbrott eftersom sjukdomen finns kvar i vissa länder i området. Satsningen består av ytterligare en serie av vaccinationer som ska nå över 100 miljoner barn under november och december.

Programmet är en del av en strategi som startade 1988 för att utrota polio i världen. De andra delarna är att förstärka ländernas rutinmässiga vaccinering, förbättra övervakningen och förmågan att reagera på sjukdomsutbrott, och att öka antalet och kvaliteten i de poliokampanjer som görs i områden som fortfarande är drabbade, till exempel Nigeria.

I Nigeria har viruset drivits tillbaka och finns nu bara i landets norra delar. Men enligt WHO behövs fortsatt internationellt stöd för att försäkra att alla barn i landet nås av poliovaccinering.

Sara Nilsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev