Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Polis kan få prov ur PKU-bank

Publicerad: 18 Juni 2008, 16:19

Foto: Stefan Nilsson

Det kan bli tillåtet för polisen att beslagta blodprover från PKU-biobanken, som innehåller blodprover från tre miljoner svenskar. Regeringen vill att en utredare överväger en sådan lagändring.


I samband med jakten på utrikesminister Anna Lindhs mördare 2003 blev PKU-biobanken vid dåvarande Huddinge universitetssjukhus plötsligt känd för hela svenska folket. Sjukhusledningen lämnade då ut blodprovet på Mijailo Mijailovic till polisen, efter att åklagare hade fattat beslut om beslag av provet.

Beslutet att lämna ut blodprovet väckte starka reaktioner. Sjukhusledningen försvarade sig med att rätte­gångsbalkens intresse av att beivra brott går före biobankslagens garantier om skydd för den personliga integriteten. Men sjukhusledningen fick bakläxa. I ett tillsynsärende slog Socialstyrelsen fast att det inte finns något som säger att rättegångsbalken ska gå före biobankslagen.

Sjukhusledningen borde ha värnat biobanken och provgivarnas integritet, förklarade Socialstyrelsen.

– När sjukhuset lämnade ut provet förra gången var det miss på miss på miss. Skulle polisen fråga oss i dag så är det nobben, klargör Mats Gustafsson, jurist på Karolinska universitetssjukhuset.

Varför då?

– Därför att biobankslagen säger att de som lämnar sina prover ska veta att detta görs för att proverna ska användas i vården och för forskningen, inget annat. Punkt slut.

Ska utreda behoven
Regeringen har nu tillsatt en utredning som ska se över lagen om biobanker och bland annat överväga en lagändring för PKU-biobanken. I utredningsdirektiven skriver regeringen att det från samhället ”finns ett intresse av att de brottsbekämpande myndigheterna har tillgång till effektiva medel för att utreda allvarliga brott”. Samtidigt påpekar regeringen att detta intresse måste vägas mot de intressen som anges i biobankslagen.

Utredaren Margit Kärrström ska undersöka vilka behov de brottsbekämpande myndigheterna har av att kunna beslagta blodprov från PKU-biobanken. Om det finns sådana behov ska hon överväga om detta är lämpligt. Om det är lämpligt ska utredaren fastställa vilka förutsättningar som ska gälla för beslagtagandet.

Redan 2003 efterlyste Socialstyrelsen att den dåvarande s-regeringen skulle reda ut rättsläget, eftersom två  lagstiftningar stod mot varandra.

Å ena sidan säger rättegångsbalken att föremål som kan ha betydelse för en brottsutredning får tas i beslag.

Å andra sidan säger biobanks­lagen att en biobank endast får användas för ändamål som avser vård och behandling, utbildning, forskning, klinisk prövning eller utvecklingsarbete. Brottsutredning nämns inte som ett sådant ändamål.

2006 förklarade dåvarande justitieministern Thomas Bodström (s) och dåvarande vård- och äldreomsorgsministern Ylva Johansson (s) att de inte tänkte göra det möjligt för polisen att använda PKU-biobanken.

Ulrika von Döbeln, klinikchef och föreståndare för PKU-biobanken vid Karolinska universitetssjukhuset, hoppas att utredningen landar i att polisen tydligt förbjuds att beslagta blodprover från PKU-biobanken.

– Det är mycket viktigt att de som har lämnat prover till biobanken känner förtroende för oss och för att proverna bara används för medicinska ändamål, säger hon.

Undantag gjordes vid tsunamin
Det enda undantag som Ulrika von Döbeln kan tänka sig är identifiering av döda i samband med stora olyckor. Detta skedde också i samband med tsunami-katastrofen, då riksdagen stiftade en tillfällig lag.

– En sådan användning är rimlig, eftersom det faktiskt är till för den som har lämnat provet, säger hon.

Ralf Hedin, tillförordnad chef för polisavdelningen på Rikspolisstyrelsen, välkomnar utredningen:

– Den här biobanken kan vara en hjälp för oss. Eftersom den innehåller väldigt många blodprover ökar chansen att vi vid ett allvarligt brott skulle kunna spåra gärningsmannen.

Samlar prov från alla barn

Sedan 1975 samlas blodprov från alla nyfödda, om föräldrarna ger sitt medgivande, vid PKU-biobanken på Karolinska  universitetssjukhuset. Där finns nu cirka 3,3 miljoner prover.
Efter att blodprovet på Anna Lindhs mördare lämnades ut 2003 begärde 530 personer utträde ur registret under drygt ett år.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev