måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Polis ska inte kräva lex Maria”

Publicerad: 25 april 2014, 12:25

Polisen bör inte kräva att sjukhuset gör en lex Maria anmälan, anser förvaltningschefen PO Sjöblom, efter att en läkarsekreterare kritiserats för att ha lämnat en döende man utanför sjukhuset.

Ämnen i artikeln:

Lex Maria

I går rapporterade Dagens Medicin och andra medier om att en läkarsekreterare ska ha gått ifrån en man som föll ihop vid en rökruta utanför ett sjukhus i Skåne. Läkarsekreteraren ska i polisförhör ha uppgett att hon efter rökstunden gick till sin avdelning för att arbeta.

Enligt PO Sjöblom, förvaltningschef Skånevård Sund, finns flera versioner av vad som har skett.

– Enligt den version jag har fått höra fanns också andra personer på plats vid händelsen som sedan larmade, säger han.

Han tycker att polisen kunde haft en försiktigare hållning.

– Det som har skett är mycket olustigt, men att tidigt peka ut någon innan man har alla fakta kan bli olyckligt, säger han.

I media har en poliskommissarie sagt att hon förutsätter att sjukhuset gör en anmälan enligt lex Maria. PO Sjöblom anser att en sådan synpunkt borde ha riktats direkt till sjukhuset och inte framförts i media. Han anser också att det ligger utanför polisens kompetensområde att avgöra när en lex Maria-anmälan ska göras.

– Det brukar inte vara polisens sak att uttala sig om vi ska göra lex Maria-anmälan eller inte. Lex Maria gäller det som sker inom hälso- och sjukvården och i det här fallet har händelsen inträffat på sjukhusområdet, men personen har inte varit föremål för vård, säger han.

Då det inte är olagligt att låta bli att hjälpa en person i nöd kommer ingen brottsutredning att inledas.

Relaterat material

Läkarsekreterare stack från döende man

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev