Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Polis vill få tillgång till rattfullas läkemedelsförteckning

Publicerad: 26 Juni 2008, 13:01

Håkan Straub, utredare inom polisen i mellersta Skåne, vill få tillgång till drograttfullas läkemedelsförteckning. Nu har han skrivit till socialminister Göran Hägglund (kd).


Den som åker fast för drograttfylla men hävdar att han eller hon har recept på det aktuella preparatet och dessutom tagit det enligt läkarens föreskrifter kan inte dömas för rattfylla, rapporterar Sydsvenskan.

Detta kryphål vill Håkan Straub nu täppa till genom att polisen ska få gå in i den misstänktes läkemedelsförteckning och därmed få veta vilka preparat som denne fått förskrivna.

– När vi har misstänkta rattfyllerister som tagit droger och andra läkemedel ligger det på oss att bevisa att de inte har recept på läkemedlen. Vill personen inte medverka har den ingen skyldighet till det, säger Håkan Straub till Sydsvenskan.

Han har nu tagit upp problemet i ett brev till socialminister Göran Hägglund.

Även om den som i dag ertappas med att köra drograttfull inte kan fällas för detta om han eller hon hänvisar till att det finns recept så kan personen fällas för vårdslöshet i trafik. Detta gäller om personen kör på ett trafikfarligt sätt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev