Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Polisen anmäler sjukhus

Publicerad: 8 augusti 2007, 11:21

Skaraborgs sjukhus begärde hjälp av polisen att hämta en patient som sjukhuset uppgav hade dömts till rättspsykiatrisk vård. Men någon dom fanns inte. Polisen anmäler nu sjukhuset till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.


I en skrivelse till polisen från den psykiatriska mottagningen i Falköping begärde sjukhuset hjälp med handräckning, det vill säga att polisen skulle föra en patient till sjukhuset för vård.

I skrivelsen, som undertecknats av chefsöverläkaren på den psykiatriska mottagningen, angavs att patienten dömts till sluten psykiatrisk vård, skriver Falköpings Tidning.

Men när polisen dagen efter kontaktade tingsrätten i Skövde för att få ut domen, visade det sig att någon dom om rättspsykiatrisk vård aldrig utfärdats. För den aktuella patienten fanns endast en dom om skyddstillsyn, som utfärdats samma dag, alltså dagen efter det att sjukhuset begärt handräckning.

– Det spelar i och för sig ingen roll när sjukhuset begärde handräckning, för en dom om skyddstillsyn berättigar inte polisen till att frihetsberöva någon, säger Håkan Sandahl, polisområdeschef i Skövde, till tidningen.

– Vi hade kunnat begå ett allvarligt fel, tillägger han.

Polismyndigheten gör nu en HSAN-anmälan mot Skaraborgs sjukhus, till vilket den psykiatriska mottagningen i Falköping hör. Avsikten är att få reda på hur den felaktiga begäran kunnat komma till, så att något liknande inte upprepas.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev