Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Polisen anmäler sjukvården - igen

Publicerad: 14 augusti 2007, 08:08

Förra veckan anmälde polisen i Västra Götaland Skaraborgs sjukhus till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Detta efter felaktigheter i samband med transport av en psykpatient. Nu är det polisen i Västernorrlands tur. De vänder sig i en anmälan till Socialstyrelsen mot onödigt långa transporter av akut psykiskt sjuka.


På kort tid har Polismyndigheten i Västernorrlands län fått ta hand om tre väldigt långa transporter av akut psykiskt sjuka från Sundsvall till hemorten. Transporter som, enligt polisen, kan vara onödiga.

– Är det rätt att transportera akut psykiskt sjuka i 30-40 mil när det finns läkare i Sundsvall? Vi har transporterat personer till både Hudiksvall och Huddinge. Tänk om det varit en skåning som varit på besök i Sundsvall. Ska vi transportera patienter dit också? säger Per-Olof Ahlström, jurist vid polisen i Västernorrland, till Dagbladet.

Polisen menar att det tar onödiga resurser från verksamheten när de måste avdela minst två personer under ibland två arbetspass. Samtidigt ifrågasätts lämpligheten att en akut psykiskt sjuk patient tvingas sitta så länge i en polisbil.

Enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård är polisen skyldig att hjälpa till med så kallad handräckning när en läkare begär det. Men polisen i Västernorrland har nu skickat de tre ärendena till Socialstyrelsen för granskning.

– Man får göra en bedömning från fall till fall. Anledningen till att man skickar en patient till andra orter skulle kunna vara att det krävs en viss kompetens eller att belastningen är hög, säger Per Åkerström på Socialstyrelsen, till Dagbladet.

Läs även: Polisen anmäler sjukhus

Rättelse:

I en tidigare version av denna artikel stod att läsa att polisen i Västra Götaland anmält Skaraborgs sjukhus enligt lex Maria. Detta var felaktigt, då lex Maria är en lag som gäller sjukvårdens egna institutioner. Rätt är att polisen anmälde det aktuella ärendet till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev