Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Polisen klagar på jourvård

Publicerad: 24 juli 2012, 10:49

En patient som skadats i huvudet fick bara träffa en undersköterska på nattjouren, enligt ett brev till Socialstyrelsen från polisen i Strömstad.


Undersköterskan pratade med en läkare i telefon och fick beskedet att klistra ihop såret. Men mannen som utsatts för våld mot huvudet borde ha fått mer än en diagnos över telefon, tycker polisen i Strömstad, som vill att Socialstyrelsen svarar på om det som hände var en engångsföreteelse eller något vanligt.

– Vi tycker inte att det är acceptabelt att behandla en patient på det sättet, säger Henrik Rörberg, platschef på polisen i Strömstad, till Sveriges Radios Nyheter P4 Väst.

Nattjouren har lokaler på Strömstads sjukhus, men drivs av företaget Jocema på uppdrag av primärvården i Västra Götalandsregionen. Hälso- och sjukvårdsnämndens kansli i Uddevalla har kontaktat Jocema med anledning av Strömstadspolisens brev till Socialstyrelsen.

– Innan vi fått ett svar har vi inga kommentarer, vi vill först höra vad leverantören har att säga, säger Marianne Laiberg, tillförordnad hälso- och sjukvårdschef, till Dagens Medicin.

Under året har regionen fått in flera avvikelserapporter mot nattjouren från vårdcentralen i samma lokaler och från ambulanspersonal. Göteborgs-Posten har granskat rapporterna, som bland annat handlar om aggressivt bemötande från personal på jouren och att nattpersonal kommit sent när de skulle lösa av kvällsjouren.

En sjuksköterska har påtalat att patientsäkerheten äventyras av att undersköterskor jobbar i stället för sjuksköterskor. Enligt Sveriges Radio finns ett muntligt avtal om att en undersköterska kan bemanna jouren i stället för en sjuksköterska. Men då ska en läkare finnas på plats, vilket inte var fallet vid händelsen som inträffade i juni.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev