lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Polisen ska inte få kolla dna hos biobanker

Publicerad: 29 januari 2018, 14:06

Foto: Thinkstock

Biobanker och de vävnadsprover som förvaras där ska inte få användas av polisen. Detta bör också föras in i rättegångsbalken, att prover som omfattas av biobankslagen inte får tas i beslag för utredning av brott.


Det föreslås i den utredning om framtidens biobanker som överlämnades till regeringen i dag.

Frågan huruvida polisen ska ha tillgång till biobankerna eller inte är kontroversiell. År 2003 ställdes saken på sin spets när dåvarande utrikesminister Anna Lindh mördades, då polisen lyckades identifiera mördaren Mijailo Mijailovic med hjälp av det så kallade PKU-registret. Trots protester från hälso- och sjukvården hämtade polisen ett prov från registret.

Efter några år var det dags igen, när Västerbottenspolisen ville ha ut dna-prover från den misstänkte Hagamannen. Denna gång vägrade dock Karolinska universitetssjukhuset — där proverna förvaras — att gå med på det.

Förutom de etiska aspekterna är polisens behov av tillgång till dessa register begränsat, enligt utredarna. Detta eftersom biobanksregistren inte är sökbara. För att vara användbara för polisen måsten den veta vilken eller vilka de misstänkta gärningsmännen är och i dessa fall kan polisen lika gärna provta de misstänkta på vanligt vis, skriver utredarna.

JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev