Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Politiker jobbade åt vårdbolag

Publicerad: 1 februari 2013, 13:38

En skånsk politiker var rådgivare åt ett vårdbolag som senare vann en miljonupphandling, enligt en granskning som Sydsvenskan gjort.


Det danska vårdbolaget Transmedica rodde 2010 hem ett mångmiljonkontrakt i en upphandling som gjordes av Region Skåne. Det var Spenshults sjukhus i Halland, som ägs av vårdbolaget, som fick i uppdrag att rehabilitera skånska cancerpatienter.

Samtidigt som upphandlingen pågick fick regionstyrelsens tidigare ordförande Carl Sonesson (M) betalt av Transmedica för att hjälpa bolaget att knyta kontakter med vårdpolitiker i Skåne. Det uppger Sydsvenskan.

Beslutet att Spenshults sjukhus skulle vinna upphandlingen togs av Liliana Lindström (M), ordförande i avtalsutskottet, som enligt Sydsvenskan varit Carl Sonessons högra hand inom politiken. Även Carl Sonessons son, Carl Johan Sonesson (M), ska ha varit inblandad i beslutet, uppger tidningen.

I en intervju med Sydsvenskan uppger Carl Sonesson (M) att han har försökt till ett samarbete mellan Region Skåne och Transmedica, men att han inte påverkat kollegan Liliana Lindström.

Även Liliana Lindström nekar till uppgifterna om att hon ska ha låtit sig påverkas.

Uppgifter som Sydsvenskan har tagit fram visar att utbetalningarna som Region Skåne gjort till Transmedica ökade efter att Carl Sonesson började arbeta för företaget.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev