Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Politiker kan vara snabba med kritik utan att ha på fötterna”

Publicerad: 19 juni 2014, 07:02

– Jag tar min första ordentliga långsemester på 35 år. I höst fortsätter jag att arbeta med sjukvårdsfrågor på något sätt, säger Birgir Jakobsson.

Foto: Bildbyrån/Anna Tärnhuvud

Birgir Jakobsson har avgått som sjukhusdirektör på Karolinska. Med ålderns rätt, enligt styrelsen. Men den 66-årige barnläkaren som styrt sjukhuset i sju år tänker inte släppa greppet om vården.


Det är svårt att tro att Birgir Jakobsson kommer att nöja sig med att packa portföljen, lämna Karolinska och övergå till en pensionärstillvaro med pianospel och fiske. Det finns alldeles för mycket energi kvar i blicken för det. Han har arbetat med sjukvård i 35 år och kommer inte att lägga ner stridsyxan.

Att han slutade för ett par veckor sedan är visserligen en följd av åldern och att hans kontrakt går ut i mars 2015. Men att det sker nu beror på styrelsens vilja att, innan sommaren, tillsätta en ny sjukhusledning som ska ansvara för flytten till Nya Karolinska Solna, NKS.

Det är en resa som Birgir Jakobsson gärna hade velat vara med på. Styrelsen ville dock annorlunda.

Sju år som sjukhusdirektör på Karolinska, vad är du mest nöjd med?

– Att vi tog över planeringen av NKS från den förvaltning som ursprungligen arbetade med detta. Nu har vi kunnat påverka. Astrid Lindgrens barnsjukhus inkluderas i NKS och vi får ytterligare en behandlingsbyggnad. Det blir som vi ville.

Därpå ger Birgir Jakobsson en redogörelse för hur han arbetat med olika satsningar för att stärka kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet. Sjukhuset har inte utmärkt sig särskilt i de sammanhangen och rapporterna om överbeläggningar och brister i vården uppmärksammas regelbundet i media.Sjukhuset anklagas också för att tro sig vara lite förmer än andra.

– Alla de satsningar som vi gör kanske inte syns utåt direkt men alla siffror om sjukhusets resultat och innehåll pekar åt rätt håll. Att förändra arbetssätt och kultur tar tid och det är förstås frustrerande att det inte går fortare, säger han.

Till viss del skyller Birgir Jakobsson svårigheterna att effektivisera vården på avtalet med landstinget. Enligt ersättningsmodellen premieras antalet besök och behandlingar.

– Det är helt åt skogen. Här arbetar vi ju för att minska antalet onödiga besök. Därför blir ersättningssystemet kontraproduktivt och kostnadsdrivande. Det är inte anpassat till den komplexa verksamhet som bedrivs här.

Tonen blir hård när Birgir Jakobsson talar om relationen till landstingsledningen. Han är uppenbart irriterad över politikerna som har ”orealistiska förväntningar” på sjukhuset och visar en ”häpnadsväckande okunskap” om det arbete som pågår för att effektivisera och öka patientsäkerheten.

– Inte minst i media kan politiker vara snabba med att framföra kritik utan att ha på fötterna. Om jag vore politiker skulle jag ta reda på fakta innan jag uttalade mig. Här pågår mängder av arbeten som ger goda resultat.

När Birgir Jakobsson ändå har eldat upp sig ger han även en känga till Vårdförbundet och diskussionerna om sjuksköterskebristen, särskilt den under sommaren.

– Förbundet utnyttjar situationen och hamrar in budskapet att patientsäkerheten kommer i kläm. Men att det skulle vara så har vi inte några data på. Under semestertiden droppar vi ju nästan allt annat än det akuta.

Men sjuksköterskor kan ju bli inkallade att arbeta extra på sin ledighet och alla kan inte ta semester, på grund av personalsbrist ...

– Vem kan ta semester precis när man vill? dundrar Birgir Jakobsson snabbt, och ögonen blixtrar.

– Självklart ska alla få sin lagstadgade semester men man får inte överdriva för att lyfta fram den egna gruppens betydelse. När jag är på sjukhuset på sommaren möter jag glada människor som samarbetar.

Men han ser en risk i att slutenvården förlorar sjuksköterskor till öppenvården, som ger bättre lön och villkor.

– Därför arbetar vi för att sjuksköterskorna inom slutenvården får större möjligheter till kompetensutveckling. Vi behöver också anpassa bemanningsmixen och utöka antalet undersköterskor.

Trots att han avgått från tjänsten vid Karolinska universitetssjukhuset talar Birgir Jakobsson om sjukhuset som ”vi”.

Det får han vänja sig av med nu. Direktörsrummen i Huddinge och Solna ska vara utrymda sista juni.

– Jag tar min första ordentliga långsemester på 35 år. I höst fortsätter jag att arbeta med sjukvårdsfrågor på något sätt. I vilken form kan jag inte säga ännu. Jag har fått flera erbjudanden, säger Birgir Jakobsson.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev