Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Politiker lovar bättre städning – men ingen har helhetskoll

Publicerad: 6 augusti 2009, 12:03

”Snusket” på Akademiska sjukhuset ska bort, lovar en politiker. Samtidigt medger Socialstyrelsen att ingen har koll på hur smutsigt det är i vården.


Dagens Medicin har berättat om klagomålen på städningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala vid flera tidigare tillfällen. Senast var det Raili Rainiko, själv läkare och numera även patient på sjukhuset, som kom med skarp kritik.

– Jag har jobbat på flera sjukhus i andra länder, och det här är det smutsigaste jag har sett. När jag går runt på sjukhuset ser jag smuts överallt, så det här är inte något som gäller en enskild avdelning, sade hon till Upsala Nya Tidning tidigare i veckan.

Utspelet har fått landstingsrådet Arne Sandemo (m) att lova bättring.

– Jag ser snusk, och det kan vi inte acceptera. Jag förstår precis de reaktioner som personal och patienter har rest, säger han till Sveriges Televisions ABC.

Raili Rainiko är inte den första läkaren som slår larm om smutsen på sjukhusen. Förra hösten var det smärtspecialisten Björn Bragée som gick ut i medierna och berättade om sina erfarenheter efter att ha varit inlagd som patient på Danderyds sjukhus. Utspelet fick stor uppmärksamhet och Socialstyrelsen lovade att utreda vem som ansvarar för tillsynen av städningen.

Åtta månader senare har fortfarande inget hänt.

– Det här är någonting som då och då uppmärksammas genom anmälningar till de olika regionala tillsynsenheterna och genom annan typ av information, men det har inte gjorts någon total överblick över situationen, säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning, till Sveriges Televisions Rapport.

”Snusk” på fler sjukhus?

Är det smutsigt på ditt sjukhus? Mejla till redaktionen@dagensmedicin.se!

Se tv-inslag:

Raili Raininko (från SVT)
Björn Bragée (från SVT)

Relaterat material

Städningen på Akademiska totalsågas av överläkare

”Jag hade inte kunnat leva med att inte berätta”

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News