Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Politiker positiva till mer utbyte

Publicerad: 25 oktober 2013, 12:31

Flera riksdagspolitiker säger sig nu vilja lyfta frågan om att tillåta utbyte på apotek av läkemedel utanför förmånen.


De senaste veckorna har debattens vågor gått höga om priser och utbytbarhet för läkemedel som inte omfattas av högkostnadsskyddet. Dagens Apotek ställde frågor om detta till politiker i riksdagens socialutskott.

Miljöpartiet kommer att lyfta frågan i riksdagen om att generisk substitution kan införas även för läkemedel utanför förmånssystemet. Det svarar Agneta Luttropp (MP).

Läkemedel utanför förmånen får inte bytas ut av apoteket. Har läkaren skrivit exempelvis ”Viagra” på receptet får det inte bytas mot ett billigare, generiskt alternativ, även om Läkemedelsverket anser att de båda läkemedlen är likvärdiga.

Eva Olofsson (V) är också beredd att lägga förslag i riksdagen om att frågan om utbyte ska ses över. ”Om det är möjligt bör patienten ha den möjligheten”, skriver hon i ett svar på Dagens Apoteks frågor.

Anders Andersson (KD) säger sig vilja diskutera frågan inom alliansens partier. ”Jag är inte främmande för att titta på för- och nackdelar med ett sådant system”, skriver han.

Tidigare har även Barbro Westerholm (FP) svarat att hon tycker det är fel att läkemedel utanför förmånen inte får bytas ut. ”Det måste vi ändra på”, skrev hon i sitt svar och tillade att hon tagit upp frågan med socialdepartementets ledning. Lena Hallengren (S) anser att saken bör utredas och är beredda att lyfta frågan. Se artikel här intill.

I en debattartikel som publicerades på Dagens Apotek nyligen ställde tre läkare politikerna till svars för prisskillnaderna på läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet. Bakgrunden är en prisjämförelse som debattörerna gjort och som visar att priserna varierar kraftigt hos de olika apotekskedjorna. Dessutom var det svårt att få reda på priserna. Se artiklar här intill.

”Är det acceptabelt att aktuella prisuppgifter och prisjämförelser för läkare och patienter saknas?” frågade de tre läkarna Mikael Hoffmann, Eva Andersén Karlsson och Ellen Vinge bland annat i sin debattartikel.

Nej, säger samtliga riksdagspolitiker som Dagens Apotek fått svar av – företrädare för kristdemokraterna, folkpartiet, socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet.

”Naturligtvis inte. Transparensen borde vara självklar”, tycker Agneta Luttropp (MP).

Anders Andersson (KD) anser att det råder ”förvånansvärt stora skillnader” på priserna på läkemedel utanför förmånen. Han tycker att det måste finnas prisjämförelser för dessa läkemedel, ”någon form av ”pricerunner”-funktion för läkemedel. Men det är inte givet att denna funktion ska tillhandahållas av det offentliga”.

Även Eva Olofsson (V) anser att prisskillnaderna är för stora. ”Att skriva ut recept till överpris eller i värsta fall till en patient som inte har råd att lösa ut läkemedlet blir orimligt. Det slår också extra hårt mot dem med dålig ekonomi”, skriver hon i sitt svar.

Relaterat material

”Det är oacceptabelt”

Ska priset variera i landet, Hägglund?

Fortsatt debatt om priser

Branschen vill också byta

FGL föreslår ny prismodell

Läkare ser för stora prisskillnader 

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News