Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Politiker sågar förslag om slopad nationell taxa

Publicerad: 14 november 2012, 08:41

Förslaget att avveckla nationella taxan till 2019 får nobben. Politikerna är inte nöjda.


Något måste göras med nationella taxan. Frågan är vad. Anders W Jonsson, centerpartistisk ordförande i socialutskottet, tillika barnläkare, är mycket tydlig då han recenserar de förslag som Mona Boström lade fram förra veckan, där hon föreslår att taxan fasas ut för att helt försvinna 2019.

– Utredningens förslag lämnar dörren vidöppen för de landsting som vill ha bort privat vård, företrädesvis de i norr. Det är fullständigt uteslutet att det här förslaget går på remiss. Vi i alliansen vill ha mer privat vård, inte mindre, säger han.

Utredningen om nationella taxans framtid lämnades till socialdepartementet, som en förstudie och ska vara underlag för en framtida departementsskrivelse.

Här föreslås att ersättningssystemet med nationella taxan, som omfattar runt 1 000 privata läkare och 1 500 sjukgymnaster, fasas ut.

I stället ska dessa, ofta små privata, vårdgivare ingå i samma struktur som övrig sjukvård, och ersättas enligt samma principer. Landstingen kan exempelvis upphandla den eller låta den ingå i olika vårdvalssystem.

Syftet är att rensa i ersättningssystemen och ställa högre krav på kvalitetsuppföljning.

Anders W Jonsson utgår från att övriga partier i alliansen är inne på samma linje som han och att förslagen inte blir verklighet.

– Den här utredningen borde aldrig ha offentliggjorts, den är en intern produkt. Och den ska stoppas, säger han bestämt.

Men läkare och sjukgymnaster kan väl fortsätta att vara privata även om taxan tas bort? Med upphandlingar och vårdval får de ju ersättning på samma sätt som en majoritet av vårdgivarna får i dag?

– Vissa landsting kanske tar sitt ansvar och gör detta. Men de som inte vill ha privat vård kommer inte att lyfta ett finger i den här utfasningen utan låta de privata vård-givarna få stänga ner, tror Anders W Jonsson.

Även på socialdepartementet finns betänkligheter mot Mona Boströms utredning.

– Man kan väl säga att den slutliga skrivelsen vad det gäller nationella taxan kommer att se annorlunda ut än denna. Det är fler som ska ha ett ord med i laget, säger socialminister Göran Hägglunds presschef Johan Ingerö.

Hur en kommande departementsskrivelse kan komma att se ut vill han inte uttala sig om.
– Det här är en något som vi får hacka i lite till, säger han.

Någon tidplan för hur lång tid det kan ta innan en skrivelse är klar är oklart.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev