Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Politiker talar om stöd till företagare som startar nytt

Publicerad: 16 december 2009, 15:12

Ledande allianspolitiker manar till tålamod hos småföretagare som vill starta egna apotek från scratch. Socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (c) lovar att punktbevaka frågan.


Fila på idéerna, ha tålamod och invänta nya, billigare IT-lösningar.

Det rådet ger Cecilia Widegren (m), ledamot i socialutskottet, till apotekare, receptarier och andra som har ambitionen att starta apotek på egen hand.

Under hösten har flera personer med företagarambitioner uttryckt besvikelse bland annat över den dyra IT-övergångslösningen och att processen upplevs som segdragen.

Ännu finns heller inget godkänt IT-stöd för apotek lämpat för småföretagare vid sidan av övergångslösningen, som prissatts till 820 000 kronor på årsbasis för nystartande företagare.

– Vi möjliggör nu för stora aktörer och även för små, via de 150 småföretagarapoteken, att ta över apotek. Det motsvarar vad vi utfäst oss att göra i våra vallöften, säger Cecilia Widegren.

– Men vi vill också hjälpa småföretagare som vill starta helt nytt. I ett inledningsskede kan detta vara tufft, innan infrastrukturen finns på plats i form av IT-system till hyfsade priser. Men det kommer att se annorlunda ut inom en snar framtid.

Hur menar du konkret när du talar om hjälp till småföretagare som vill starta från scratch?

– De politiska signaler som vi gett under flera år har gjort att vi nu är i ett läge där vi till exempel har IT-leverantörer som har lösningar klara inom kort för småföretagare.

Centerpartiet är ett av de partier som ofta säger sig värna om småföretagandet. Kenneth Johansson (c), som är ordförande i riksdagens socialutskott, talar även han om vikten av att småföretagare ges möjligheter på den nya marknaden.

– Apoteksgruppen är en del i detta, men vi har också genomfört åtgärder för att gynna egenföretagande vid sidan av detta. En sådan åtgärd är att Farmacevtförbundet fått statliga medel via Tillväxtverket för sin satsning, säger Kenneth Johansson.

Han säger sig ha begärt att Omstruktureringsbolaget, OAB, ska redovisa sin syn på nystartande småföretagare till honom.

OAB har svarat genom att skicka ett dokument till Kenneth Johansson, där det bland annat står att övergångslösningen kan vara aktuell för vissa aktörer och att kostnaden kan fördelas på flera enheter. Apoteksägare uppmanas också att gå ihop och dela på investeringskostnaden. Dokumentet som Kenneth Johansson fått är det som är rubricerat som ”Korrekta uppgifter om apoteksförändringar” under rubriken Nyheter på OAB:s hemsida.

– Redovisningen gjorde mig tillfreds så här långt, och jag är övertygad att vi får se en mångfald som involverar nystartande egenföretagare. Men det här är en fråga där jag förstås kommer att bevaka hur utvecklingen blir i verkligheten, säger Kenneth Johansson.

Kenneth Johansson säger sig ”inte ha fått bilden” av att det råder stark kritik mot prislappen på övergångslösningen, men medger att ”det kan finnas sådana uppfattningar”.

Det är nu ett halvår sedan den nya lagen trädde i kraft, men ännu finns inga nystartande småföretagare på banan. Förstår du frustrationen?

– Ja, det finns ofta förväntningar på att saker ska gå snabbare än vad som blir fallet i sådana här processer. Men jag tror att tålamodet finns. Det är viktigt att den här processen sker på ett tryggt sätt, och då spelar någon månad hit eller dit inte så stor roll.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev