Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Politiker vill stävja receptmissbruk

Publicerad: 13 oktober 2016, 07:54

Lagen måste ändras så att både apotek och läkare kan se vilka läkemedel en patient står på, tycker Moderaterna.


I en motion till riksdagen, undertecknad av bland andra tidigare partisekreteraren Sofia Arkelsten, skriver sex moderater att Sverige är duktigt på it men att apoteken, vården och omsorgen inte ligger i framkant inom det digitala.

Apoteken kan i dag se i sitt receptregister vilka läkemedel en kund har hämtat ut flera månader tillbaka i tiden. Det kan däremot inte en läkare som bara har koll på sina egna förskrivningar och inte kan se på sin datorskärm om andra har ordinerat läkemedel.

Den situationen vill Moderaterna ändra på genom en nationell handlingsplan för att stärka digitaliseringen inom hälso- och sjukvården. Det handlar exempelvis om att ändra lagstiftningen så att alla inblandade – såväl vårdgivare som apotek – ska ha tillgång till patientens aktuella läkemedelsbehandling, skriver sextetten.

Handlingsplanen ska också omfatta strategier för att pröva möjligheterna att nationellt ta fram digitala system som stödjer nya arbetssätt, och samtidigt ta hänsyn till den personliga integriteten. Moderaterna föreslår vidare att det på digital väg ska samlas in data automtiskt i syfte att minska onödig administration och främja det långsiktiga kvalitetsarbetet.

Regeringen har tidigare aviserat att den vill att det ska bli lättare för läkare att gå in i varandras journalsystem. Syftet är att hindra att en patient som fått nobben av en läkare går till en annan för att få narkotiska läkemedel utskrivna.

Relaterat material

Omöjligt att stoppa stora receptuttag

Nya regler ska minska receptmissbruk

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev