Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Politiker vill stoppa nya avtal med företaget

Publicerad: 31 maj 2006, 12:42

Ledande sjukvårdspolitiker är kritiska mot att Singapores regering är delägare i Carema. Ingrid Burman (v) uppmanar nu sina partikamrater i landstingen att stoppa framtida avtal med Carema.


Vänsterpartiet sitter med i den styrande majoriteten i en stor mängd landsting, bland annat i Stockholm och Skåne, som båda är stora kunder hos Carema. Ingrid Burman blir upprörd när hon får veta att Singapores regering är delägare i Carema.  - Nu ser vi konsekvensen av att skicka ut sjukvården på marknaden. Det här innebär i praktiken att svenska skattemedel gynnar den singaporianska regimen, säger Ingrid Burman, ordförande i riksdagens socialutskott.

Hon anser att landstingen i allmänhet måste se över sina upphandlingsregler så att de kan säga nej till företag med tveksam ägarbild. Och budskapet till partikollegorna inom landstingspolitiken är ännu tydligare.  - Som riksdagspolitiker kan jag inte göra något åt det här. Men i de landsting där vi finns med i majoriteten anser jag att vänsterpartiet ska se till att avtalen med Carema inte förnyas. Att säga upp gällande avtal skulle sannolikt leda till alltför dyrbara skadestånd, då är det rimliga att inte underteckna några nya avtal, säger Ingrid Burman.

Ingrid Lennerwald (s), regionråd i Skåne, tycker att ägarbilden i Carema är problematisk och ska nu uppdatera sig om regionens upphandlingsregler.   - Jag kände inte till det här. Det är inte alldeles lyckat. Jag visste att Carema fått nya ägare men inte att Singapores regering var en av dem, säger Ingrid Lennerwald, som också är vice ordförande i Landstingsförbundets styrelse.

Region Skåne har under flera år köpt en ansenlig mängd vård av Carema, en stor del av den medan Carema hade sina gamla ägare. Sedan en dryg månad driver företaget Närvård på Österlen, som bland annat omfattar Sjukhuset i Simrishamn. Den upphandlingen blev klar i höstas och beräknas vara värd 170 miljoner kronor per år.

Ingrid Lennerwald kan inte säga på vilket sätt det hade påverkat regionen om det under upphandlingen hade varit känt att Singapores regering fanns med bakom en av anbudsgivarna.  - Vi handlar ju upp vård till skåningarna och väljer det koncept som är bäst och billigast. När jag nu ser att det finns saker som jag inte gillar så kan man reagera och ha funderingar kring det. Men jag kan ju inte bara gå ut och säga att jag vill bryta ett avtal, säger Ingrid Lennerwald.

Hon ska nu närmare sätta sig in i Region Skånes upphandlingsregler för att se om det finns något i dem som påverkar avtalet med Carema. Först därefter kan Ingrid Lennerwald ta ställning till avtalet med Region Skåne.   - Men redan nu är det klart att jag kan framföra mina synpunkter till Carema, att detta inte är bra. Det är så vi gör i kontakter med Kina, att vi tar upp demokratifrågor, säger hon.

Även Västra Götalandsregionen har omfattande vårdavtal med Carema. Inte heller där är ägarbilden i Carema känd för den ledande sjukvårdspolitikern, Jonas Andersson (fp).  - Spontant känns det främmande att en odemokratisk stat är med och bedriver sjukvårdsverksamhet i Sverige, säger han.  Samtidigt tycker Jonas Andersson att det är viktigt att betona att det inte handlar om en huvudägare och att Singapores regering därmed sannolikt har ett begränsat inflytande över verksamheten som Carema bedriver i Sverige.  - Om det hade handlat om Nordkorea eller Zimbabwe hade det känts klart olämpligt. Det känns märkligt med Singapore men om det är rätt eller fel det är svårt att säga rakt av, säger Jonas Andersson.

Även han är osäker på vad regionens upphandlingsregler säger om vårdavtal med företag som delägs av icke-demokratiska stater.   Kan informationen om att Singapores regering är delägare i Carema komma att påverka Västra Götalandsregionens upphandlingsregler?   - Det är för tidigt att säga men det är klart att vi måste fråga oss om detta är rätt. Det finns all anledning att titta vidare på frågan, säger Jonas Andersson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev