Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Politikerns räkningar till landstinget granskas

Publicerad: 31 juli 2012, 07:33

En sjukgymnast som har politiska uppdrag granskas i Värmland. Sjukgymnasten har debiterat landstinget för ett stort antal patienter på dagar som hon varit på sammanträden på andra orter.


Landstingets revisorer har granskat några av de 37 privata sjukgymnaster som har avtal med landstinget. Högst ersättning fick en ensampraktiserande sjukgymnast som även var aktiv som politiker med flera förtroendeuppdrag i sin kommun och inom landstinget, skriver Nya Wermlands-Tidningen, NWT. Under 2011 gjorde hon 3 976 behandlingar, vilket blir 18 per arbetsdag. Under sommarperioden gjorde hon upp till 440 behandlingar per månad.

I Värmland anmäler de privata sjukgymnasterna hur många patienter de behandlat på en webbportal. Enligt landstingets underlag har sjukgymnasten vid flera tillfällen debiterat för behandlingar som ska ha utförts under dagar när hon skött sina förtroendeuppdrag. Ett exempel är en dag när hon var på ett styrelsemöte på förmiddagen 16 mil från mottagningen, och ska ha begärt ersättning för 20 patienter samma dag.

I ett mejl till NWT skriver sjukgymnasten att det finns brister och felaktigheter i det underlag från landstinget som tidningen granskat.

Sjukgymnasten har inte längre några politiska uppdrag för landstinget. Hon hoppade av i juni efter att det kommit fram att hon under fem år inte betalat hyra för sin privata klinik i landstingsägda lokaler. Det berodde på att landstinget inte hittade hyreskontraktet och missade att sända hyresavier, skriver NWT. Sjukgymnasten hade satt av pengar till hyran genom åren och ska betala hyresskulden.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev