Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Politisk strid om mödrahälsovård

Publicerad: 18 januari 2011, 12:44

Alliansen i Landstinget i Kalmar län vill riva upp beslutet att slå ihop kvinnokliniken och mödrahälsovården. Istället vill man slå samman mödrahälsovården med barnhälsovården.


I november fattades beslutet att kvinnokliniken på Länssjukhuset i Kalmar och mödrahälsovården i södra delen av Kalmar län ska slås samman till en gemensam klinik. Men nu kräver alliansen att beslutet ska rivas upp.

– Mödrahälsovården och barnhälsovården är två förebyggande verksamheter. Det finns en oro bland MBC-sköterskorna för att man kommer att prioritera ner den förebyggande hälsovården om mödravården slås samman med kvinnokliniken på sjukhuset, säger landstingsrådet Gudrun Brunegård (KD).

Oppositionen vill istället att mödrahälsovården ska slås samman med barnhälsovården och ungdomsmottagningarna till en familjevårdsenhet inom primärvården.

Och oppositionen får stöd från Lena Brissman, verksamhetschef för mödrahälsovården i södra delen av Kalmar län.

– Min personliga åsikt är att det är ett bättre förslag. Min grundinställning har alltid varit att mödrahälsovård är en primärvårdsverksamhet, säger Lena Brissman, som tror att de flesta anställda inom mödrahälsovården håller med henne.

Oppositionens förslag kommer att behandlas på landstingsstyrelsen sammanträde i februari. Den rödgröna majoriteten har ännu inte tagit ställning till förslaget från oppositionen.

– Det är redan omorganisationer på gång och det är viktigt att ta en sak i taget, men vi tar till oss av vad de som arbetar med mödrahälsovården säger, säger landstingsrådet Jessica Rydell (MP).

Samuel Åsgård
samuel.asgard@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News