Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Politiskt bråk om finansieringen av nya Karolinska sjukhuset

Publicerad: 23 maj 2008, 11:11

Nu är det klart hur nya Karolinska sjukhuset, NKS, ska finansieras. Beslutet har orsakat politiskt storbråk i Stockholms läns landsting. Moderaterna anklagas för löftesbrott och oppositionen hotar att riva upp hela affären vid nästa val.


Sedan tidigare är det klart att det nya sjukhuset i Solna ska byggas, men hittills har det inte varit klart hur det ska finansieras. Beslutet som skulle ha fattats i mars fick skjutas upp på grund av oenighet.

Men i går, torsdagen den 22 maj, beslutade landstingets allmänna utskott att sjukhuset ska finansieras med en så kallad OPS-lösning. Förenklat innebär det att landstinget hyr sjukhusanläggningen av en extern privat aktör som sköter byggande, ägande och drift.

En ovanlig lösning i svensk hälso- och sjukvård och något som den socialdemokratiskt ledda oppositionen hela tiden har sagt tvärnej till. Socialdemokraterna anser bland annat att OPS-lösningen innebär ett dyrare sjukhus som landstinget inte längre råder över.

Nu anklagar oppositionen moderaterna för löftesbrott. I ett pressmeddelande skriver gruppledarna för de tre oppositionspartierna - Ingela Nylund Watz (s), Birgitta Sevefjord (v) och Lena-Maj Anding (mp) - att samtliga partier fram till i dag hade kommit överens om en annan finansieringslösning kallad samverkansentreprenad. En lösning som skulle innebära fortsatt ägaransvar för landstinget och som skulle presenteras på en presskonferens nästa vecka.

Men enligt pressmeddelandet har moderaterna plötsligt brutit sitt löfte och ändå drivit igenom OPS-lösningen.

– Det är unikt att i en så stor och viktig fråga söka konfrontation. För moderaterna är uppenbarligen inte ett handslag giltigt. Den lösning som nu väljs ensidigt av den borgerliga majoriteten leder till ett dyrare sjukhus som stockholmarna inte längre råder över. Vi kommer att ta strid mot denna lösning och riva upp beslutet efter nästa val, säger de tre gruppledarna i oppositionen enligt ett pressmeddelande.

Håkan Filipsson, pressansvarig hos moderaterna i Stockholms läns landsting, tillbakavisar påståendet om att det skulle ha funnits en överenskommelse om samverkansentreprenad. Däremot bekräftar han att den borgerliga alliansen inledningsvis försökte få med oppositionen på tåget, men säger att man tvingades överge den linjen när socialdemokraterna sade nej till OPS-lösning.

– De ville inte ha den lösningen alls och då var det svårt för oss att vara öppna i det fortsatta arbetet, säger Håkan Filipsson.

I början av juni ska landstingsstyrelsen fatta det formella beslutet om finansieringen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev