Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Polskt läkarhus i Skåne jagar svenska patienter

Publicerad: 15 augusti 2006, 12:21

Först kom de polska tandläkarna. Nu får även läkare konkurrens av kollegor från Polen. Under sommaren har en polsk privatläkarmottagning öppnat i Malmö.


Köerna i den svenska sjukvården och möjligheten att erbjuda lägre priser än svenska privatläkare har lockat det privata polska sjukvårdsföretaget Dom Lekarski att etablera sig i Malmö.

Läkarmottagningen, som heter Thomas Lowerton Läkarhuset AB, har än så länge nio polska specialister knutna till sig.   - Sedan i fjol har vi haft ett antal svenska och danska patienter som fått behandling vid vår mottagning i Stettin. Nu har vi undersökt marknaden och sett att en praktik i Malmö skulle kunna ta emot både svenska och danska patienter, säger Jacek Lyko, verksamhetschef vid Thomas Lowerton Läkarhuset.

Patienter ersätts av kassan  Thomas Lowerton erbjuder främst behandlingar mot grå starr, artroskopibehandlingar i axel och knä, höftledsbyte samt plastikkirurgi. Men även specialister inom neurologi och psykiatri kommer att arbeta i Malmö.

I ett första skede ska mottagningsverksamhet och eftervård skötas av polska läkare som kommer till Malmö, medan själva operationerna utförs i Stettin i Polen.   - Om det visar sig att efterfrågan blir stor så kommer vi på sikt att börja operera även i Malmö, men det ligger sannolikt något år framåt i tiden, säger Jacek Lyko.

Att operationerna utförs i Polen innebär att patienterna kommer att kunna få ersättning för sina utlägg för själva sjukvården från Försäkringskassan.   - Så länge det handlar om behandlingsmetoder som inte är ifrågasatta av den svenska sjukvården så får patienten tillbaka sina pengar i efterhand, säger Hans Ekelund, försäkringsexpert vid Försäkringskassan.

Detta system har dock ifrågasatts och inom socialdepartementet har ett lagförslag tagits fram som syftar till att begränsa rätten att få vård i andra EU-länder utan förhandstillstånd, se Dagens Medicin nr 7/06.

Överväger anbud på skånsk vård  Om patienterna får pengar från Försäkringskassan blir naturligtvis kostnaden för vård hos Thomas Lowerton Läkarhuset mycket låg. Men även om patienten skulle tvingas stå för hela vårdkostnaden själv är priserna lägre än hos svenska privatläkare, enligt Jacek Lyko. Exempelvis kommer en operation för grå starr att ligga på cirka 8 000 kronor per öga. Då ingår även undersökning och eftervård. Detta är, enligt Jacek Lyko, minst 25 procent lägre än vad motsvarande operation kostar om patienten betalar allt själv hos svenska privatläkare.

Han har haft kontakter med Region Skåne för att undersöka möjligheterna att delta i framtida upphandlingar av sjukvård i Skåne. Målet är att kunna lämna anbud framöver men än finns inga konkreta planer på exakt när.

Lönerna avslöjas inte  Jacek Lyko vill inte säga hur mycket de polska läkarna tjänar. Han uppger att läkarlönerna i Polen varierar mer än i Sverige beroende på erfarenhet, specialitet och ansvar. Förutom ett lägre pris för behandlingar betonar Jacek Lyko också korta väntetider och flexibla öppettider.

- Vi ska ha öppet både kvällar och helger, patienterna ska själv kunna välja när de vill komma. Den som vill ska kunna bli opererad inom högst två dagar.   Hur ska era läkare klara språket?  - Våra läkare pratar flytande engelska. Många patienter, som invandrare, pratar hellre engelska än svenska med en läkare. Dessutom kommer vi att ha assistenter som hjälper läkarna att tolka för de patienter som inte kan engelska.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News