Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Populärt med privata vårdförsäkringar

Publicerad: 9 oktober 2018, 08:49

Drygt 640 000 svenskar har en privat sjukvårdsförsäkring, enligt siffror från branschorganisationen Svensk Försäkring.

Foto: Thinkstock

Det har blivit drygt sex gånger vanligare med sjukvårdsförsäkringar i dag jämfört med hur det var vid millenniumskiftet.


Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Förra året hade 643 000 svenskar, motsvarande 13 procent av alla sysselsatta, en privat sjukvårdsförsäkring. Det kan jämföras med 103 000 personer år 2000, visar siffror från branschorganisationen Svensk Försäkring.

Vad den stora ökningen beror på är inte klarlagt. En tänkbar förklaring är långa vårdköer inom den offentliga sjukvården.

Ett tiotal försäkringsbolag erbjuder i dag sjukvårdsförsäkringar i Sverige. Innehållet varierar, men försäkringarna omfattar ofta sjukvårdsrådgivning, vårdplanering och tillgång till specialistvård. Förebyggande insatser och rehabilitering, till exempel i form behandling av fysioterapeut och naprapat, brukar också ingå.

En rapport från Svensk Försäkring visar att de flesta med en sjukvårdsförsäkring är medelinkomsttagare och jobbar inom bygg- och anläggningsbranschen. Drygt hälften av försäkringstagarna har en inkomst under 36 000 kronor per månad, enligt rapporten.

Majoriteten av de privata sjukvårdsförsäkringarna bekostas av arbetsgivare. Sedan den 1 juli 2018 är de förmånsbeskattade.

Relaterat material

Privat sjukvårdsförsäkring beskattas

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev