Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Positiv löneutveckling för landets psykiatrer

Publicerad: 22 mars 2006, 14:16

Psykiatrerna är de senaste årens lönevinnare bland läkarna. Men kirurgerna har haft en dålig löneutveckling. Det visar statistik från Läkarförbundet som Dagens Medicin har bearbetat.


Psykiatrerna är de specialister som fått upp sin lön mest mellan 2001 och 2005. Under den perioden ökade lönerna med 16,5 procent - och därmed ligger psykiatrerna etta på löneklättrarlistan före specialister i ögonsjukdomar, hematologer och specialister i barn- och ungdomspsykiatri.

- Att vi har ökat lönerna på lite längre sikt låter bra. Det har sagts att det ska satsas på psykiatrikåren, säger Anna-Maria af Sandeberg, ordförande i Svenska psykiatriska föreningen.

Den stora bristen på psykiatrer menar hon är den viktigaste förklaringen till löneökningen.

Även mellan 2004 och 2005 är psykiatrerna den grupp som fått upp lönerna allra mest. Under det året ökade lönerna med 3,6 procent.

- Det låter utmärkt. Det har varit mycket fokus på psykiatrin, man har sagt att den ska byggas ut, men det har inte blivit så mycket konkret utan mest projekt. Därför är det bra att lönerna höjs.

Sämre utveckling för kirurgerna  Även specialister i allmänmedicin har under de senaste åren fått en bättre löneutveckling - 15,9 procent mellan 2001 och 2005.

Sämre har det gått för kirurgerna. Mellan 2004 och 2005 fick kirurgerna upp lönerna med 2,1 procent. Mellan 2001 och 2005 var procentsiffran 11,3.

Ulf Gunnarsson är vetenskaplig sekreterare i Svensk kirurgisk förening. Han blir inte förvånad över att statistiken visar att kirurgerna är en av de specialiteter som fått lägst löneökning.

- Nej, vi har släpat efter. Främst beror det på att det tar lång tid att få en överordnad tjänst, att gå från specialist till överläkare. Vi kirurger är specialister i cirka tio år vid universitetssjukhusen, säger han.

Därför anser han att kirurgernas löner borde öka mer under tiden som specialist.

- Vi måste ha en flackare löneutveckling, spridd under en längre tid så att steget från specialist till överläkare inte blir så stort. Man borde få upp lönen allt eftersom kompetensen ökar under tiden som specialist, säger Ulf Gunnarsson.

Oroar sig för framtidens kirurgi  En annan orsak är tillgången. Att fler väljer att bli kirurger gör att antalet vakanta tjänster är desto färre, jämfört med exempelvis psykiatrer.

Ändå oroar sig Ulf Gunnarsson för framtidens kirugi.

- Dagens studenter värderar hem och familj på ett annat sätt. Eftersom det tar så lång tid att bli överläkare inom kirurgi finns risken att de som är bäst lämpade för kirurgi väljer något annat - och risken för att allmänkirurgin urholkas är oerhört stor, säger han.

Andra specialiteter som ligger i botten vad gäller löneutveckling är urologer, obstetrik och gynekologi och medicinsk radiologi.

Totalt ökade läkarnas löner med i snitt 2,6 procent mellan 2004 och 2005.

Fortfarande tjänar manliga läkare mer än sina kvinnliga kollegor. Kvinnor tjänar i snitt 94 procent av männens lön.

Sara Johansson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev