söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Positiva tongångar om Kullgrens utredning

Publicerad: 9 mars 2017, 09:33

Utredaren Åsa Kullgren (S) överlämnar sitt förslag till regeringen i dag. Foto: Karin Johnsson/Kronans Apotek

Reaktionerna från branschen på Åsa Kullgrens förslag är mycket positiva. Bland annat välkomnas förslaget om farmaceutiska tjänster på prov på apotek.

Ämnen i artikeln:

ApoteksutredningenSveriges FarmaceuterSveriges Apoteksförening

I dag klockan 14.00 överlämnar Åsa Kullgren (S) Apoteksmarkandsutredningen till socialminister Gabriel Wikström (S). I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver hon redan nu om vad hon har kommit fram till.

Sveriges Apoteksförenings vd Johan Wallér välkomnar förslagen.

– Övergripande är vi väldigt positiva till det som skrivs i artikeln, framför allt att Åsa Kullgren så tydligt framhåller att apoteken är en del av vården. Det känns utvecklande för branschen som helhet, säger han.

Johan Wallér är också positiv till att utredaren föreslår att returrätten för apoteken ska regleras och att huvudansvaret för att 24-timmarsregeln upprätthålls flyttas från apoteken till distributörerna.

– Det här är frågor som vi har drivit längre och om de blir verklighet kommer de att förbättra för kunderna på sikt.

Sveriges Farmaceuters ordförande Kristina Billberg gläds åt att Åsa Kullgren föreslår att farmaceutiska tjänster på apotek ska prövas och utvärderas.

Hon lyfter också fram förslaget att endast legitimerad personal bör få expediera och ge rådgivning om receptbelagda läkemedel.

– Vi har drivit att receptbelagda läkemedel endast ska hanteras av legitimerad personal. Det är mycket positivt att Åsa Kullgren nu lägger ett sådant förslag, säger hon.

Apotekarsocietetens vd Karin Meyer anser också att det är bra att Åsa Kullgren lyfter frågan om hanteringen av receptbelagda läkemedel.

– Det verkar som att utredaren nu har tagit mer av ett helhetsgrepp vad gäller kompetenskraven som krävs för de olika momenten som utförs på apotek och det är viktigt för att öka patientsäkerheten, säger hon.

Anders Blanck, vd för Läkemedelsindustriföreningen, Lif, anser att de förslag som direkt kan påverka läkemedelsföretagen, så som det om 24-timmarsregeln, bör kunna öka patienternas tillgång till läkemedel.

”Förslagen förefaller även proportionerliga även om vi måste analysera konsekvenserna mer i detalj”, skriver han i ett mejl till Dagens Apotek.

Dagens Apotek fortsätter att rapportera om utredningen under dagen.

Relaterat material

Förslag: Bara utbildade får ge medicinråd

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev