Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Potensproblem lika illa som diabetes för flödet i kranskärlen

Publicerad: 24 oktober 2007, 09:56

Män med erektil dysfunktion har sämre blodflöde i hjärtats kranskärl än män utan potensproblem och minst lika dåligt flöde som diabetiker. Det visar en studie gjord vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö.


Sambandet mellan erektil dysfunktion, ED, och hjärt-kärlsjukdom har diskuterats i flera år, och allt fler studier tyder på att impotens kan vara en tidig markör för hjärtsjukdom.

Rasmus Borgquist, kardiolog vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö, har undersökt flödet i hjärtats kranskärl hos män med ED och funnit att det är försämrat jämfört med män utan sådana problem.
Studien visar också att flödesreduktionen hos män med potensproblem var större jämfört med män med typ 2-diabetes. Skillnaden var dock inte statistiskt signifikant. Det är väl känt att diabetiker ofta har mer utbredda förändringar i sina kranskärl än icke-diabetiker och sjukdomen är en stark riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom.

– Resultatet visar att ED predikterar väldigt starkt för att mannen också har någon typ av kärlpåverkan i hjärtat, säger Rasmus Borgquist.

I studien deltog 39 män i åldrarna 65 till 70 år. Av dessa hade tolv erektil dysfunktion och 15 hade typ 2-diabetes eller förhöjt fasteblodsocker. Även dessa hade, skulle det visa sig, någon form av potensproblem. De övriga männen utgjorde kontrollgrupp. Ingen av deltagarna hade någon känd hjärt-kärlsjukdom.

Männens kranskärl undersöktes med ultraljud. Blodflödet i den främre nedåtstigande grenen, LAD, mättes i vila och därefter provocerades hjärtat med en adenosininfusion som gav en maximal vidgning av kranskärlen, vilket ökade blodflödet. Normalt ska blodflödet vid provokation vara ungefär tre gånger så stort som vid vila.Om ökningen är mindre tyder det på någon form av kärlsjukdom.
Elva av tolv män med potensproblem hade ett värde under 3,0 trots att de var subjektivt friska. Och de tycktes alltså till och med ha ett sämre flöde än diabetikerna.

Enligt Rasmus Borgquist kan förklaringen vara att impotens hos diabetiker ofta orsakas av flera faktorer, exempelvis nedsatt nervfunktion.
- Jag kan tänka mig att de män som har en ”ren” ED har kommit längre i sin kärlsjukdom, säger han.

Resultatet visade också att fem av männen i kontrollgruppen hade ett värde på under 3,0. Rasmus Borgquist vill tolka resultatet med en viss försiktighet eftersom det var relativt få individer i varje grupp. Men han anser att sjukvården måste undersöka riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom hos alla män där orsaken till ED är oklar. Studien är en del av hans avhandling som också innehåller epidemiologiska studier. De visar att män som i 40-årsåldern har riskfaktorer för hjärtsjukdom, exempelvis hypertoni och förhöjda blodfetter, i större utsträckning drabbas av ed 25 år senare, än andra män.
Kanske kan hotet om framtida impotens bli den morot som krävs för att män i farozonen för hjärtsjukdom ska ta tag i de livsstilsförändringar som behövs, hoppas Rasmus Borgquist.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev