Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Praktiken blir avtalsfråga

Publicerad: 21 februari 2011, 15:57

Ersättningen till praktikanterna kommer att tas upp i årets avtalsförhandlingar, som nu drar i gång.


I höstas begärde Sveriges farmacevtförbund förhandling med arbetsgivarorganisationen Almega om villkoren för apotekarstudenternas praktik. Dessa förhandlingar slutade dock i oenighet – Sveriges farmacevtförbund anser att studenterna ska betraktas som anställda under sin praktikperiod och omfattas av kollektivavtalet, men Almega håller inte med.

– För att komma runt den frågan så säger vi att oavsett om de är anställda eller inte så ska de i vart fall ha praktiklön när de gör sin praktik, säger Martin Lindeblad, förhandlingschef på Sveriges farmacevtförbund, till Dagens Apotek.

I årets avtalsrörelse kräver därför fackförbundet att ett lokalt kollektivavtal för studenter förs in i det centrala kollektivavtalet.

Sveriges farmacevtförbund förhandlar under våren med två arbetsgivarorganisationer: Almega, som organiserar de flesta apotekskedjor samt några mindre aktörer, och Svensk Handel som representerar Cura-apoteket och Boots. Avtalen med båda organisationerna löper ut i slutet av april.

Fackförbundet har haft en första träff med Svensk Handel och kommer att inleda förhandlingarna med Almega på fredag, den 25 februari. De båda arbetsgivarorganisationerna håller kontakt med varandra, men förhandlar var för sig.

Svensk Handel var inte inblandat i höstens förhandlingar om praktikavtalet med Sveriges farmacevtförbund och vill inte kommentera de krav som fackförbundet ställer i avtalsförhandlingarna. Ett av arbetsgivarorganisations egna krav är att Sveriges farmacevtförbund samordnar sina avtalsperioder med fackförbundet Farmaciförbundet, vars avtal gäller ytterligare ett år.

– Det tycker vi vore praktiskt. Och när det gäller lönerna vill vi behålla den delen i avtalet med Sveriges farmacevtförbund så som den ser ut i dag, med lokal lönebildning, säger Stefan Myrefelt som är biträdande förhandlingschef på Svensk Handel.

Almega vill inte heller uttala sig om fackets krav och presenterar inte sina egna krav offentligt, enligt Johan Mann som är förhandlare för apoteksbranschen på Almega.

– Vi brukar inte göra det, utan vi försöker träffa vår motpart i första hand. Men jag hoppas att vi ska bli klara med ett bra avtal för båda parter före första maj, säger Johan Mann.

Även Martin Lindeblad är optimistisk inför förhandlingarna. Han vill inte kommentera motparternas yrkanden, men tycker att de båda arbetsgivarorganisationerna har framfört liknande krav.

Fackförbundet har tidigare presenterat vilka krav det kommer att ställa i förhandlingarna. Det gäller bland annat tydligare regler för arbetstider.

– Schemana är inte tillräckligt låsta, det är svårt att kombinera arbetsliv och ett socialt liv, säger Martin Lindeblad.

Bland fackförbundets krav finns även ett förtydligande av att den lönenivå som företaget har ska spela in när lönerna sätts.

– Man ska titta på lönenivåerna och inte bara på årets lönepåslag. Lönerna ska kunna motiveras och även lönenivån ska motiveras i förhållande till de löner som finns inom företaget, säger Martin Lindeblad.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev