Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Präster med i kampen för att akuten i Bollnäs ska bli kvar

Publicerad: 22 April 2002, 14:01

Nu lägger sig Svenska kyrkan i den eventuella nedläggningen av akuten i Bollnäs.- Vi agerar inte politiskt. Vi agerar etiskt, säger Ulf Allenbäck, kyrkoherde i Bollnäs-Rengsjö.


I morgon, onsdagen den 24 april, ska det avgöras. Då ska fullmäktige i Landstinget Gävleborg besluta om framtiden för Hälsinglands sjukhus akutverksamhet i Bollnäs. Om fullmäktige följer landstingsstyrelsens rekommendation kommer akutsjukvården att läggas ned.   Då kommer det i Bollnäs att endast finnas kvar ett närsjukhus med planerad vård och Landstinget Gävleborg kommer att ha endast två akutsjukhus, Hälsinglands sjukhus i Hudiksvall och Länssjukhuset Gävle-Sandviken. På så sätt ska Landstinget Gävleborg kunna spara 250 miljoner kronor och motverka ett väntat underskott på 500 miljoner kronor år 2005, menar landstingsstyrelsen. Se även Dagens Medicin nr 9/02.

Har tagit fram konsultrapport  Svenska kyrkan i Voxnans kontrakt, som består av Ovanåker och Bollnäs kommuner, har reagerat starkt mot den planerade nedläggningen.  - Om man lägger ned akutsjukvården i Bollnäs kommer människor att avlida på grund av till exempel hjärtinfarkt och stroke. Vi har långa avstånd här i Hälsingland, säger kyrkoherde Ulf Allenbäck.  Voxnans kontrakt har tagit fram en konsultrapport för att granska konsekvenserna av en nedläggning av Bollnäs sjukhus. Slutsatsen är att av 139000 invånare i Hälsingland, når 64000 Bollnäs inom en halvtimme. Motsvarande siffra för Hudiksvall är 45000 personer. Dessutom är rapporten kritisk till att landstinget behöver spara 500 miljoner kronor.  - Det är inte säkert att det är riktigt uträknat. Vi tror att siffran är lägre, säger Ulf Allenbäck.  Tio präster och kyrkopolitiker har därför skrivit till Socialstyrelsen med en önskan om att myndigheten ska granska den medicinska säkerheten i att lägga ned akutsjukvården. Enligt deras åsikt bör alla de tre akutsjukhusen i Gävleborg få vara kvar.  - Det här är en etisk fråga. Svenska kyrkans värderingar handlar om kärleken till medmänniskan och om att hjälpa den som har det svårt. Om man lägger ned sjukhuset kommer människor att dö, säger Ulf Allenbäck.  Men hur menar ni att sjukvården ska spara pengar?  - Ja, det har ju inte vi något svar på. Vi talar endast utifrån människovärdet. Det är inte vårt bord att fundera över besparingar. Det får politikerna ta fram lösningar på, säger Ulf Allenbäck.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev