Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pratande livväst hindrar hjärta att rusa mot döden

Publicerad: 25 januari 2006, 10:38

En livväst som kan tala och ge sin bärare en elchock fungerar som en skyddsängel åt en skånsk kvinna i väntan på att hon ska få ett nytt hjärta.


Människor med risk för livshotande hjärtrytmrubbningar kan få en defibrillator, ICD, inopererad. Men för en liten grupp patienter fungerar inte det. Till dem hör en ung skånska som väntar på ett nytt hjärta och löper stor risk att få kammartakykardi.

Då drog sig kardiologen Torbjörn Pehrsson på Universitetssjukhuset i Lund till minnes en väst, Lifevest, som han hade sett en prototyp av i USA för några år sedan. Sedan i höstas bär kvinnan västen, som väger totalt 1,5 kg, dygnet runt. Det är bara när hon duschar som den måste tas av.

- Västen gör att hon slipper bli inlagd i väntan på nytt hjärta. Vi skulle inte våga ha henne i hemmet annars, berättar Torbjörn Pehrsson.

Västen är utformad som en sele. Elektroder övervakar kvinnans hjärtrytm och vid midjan sitter en dator som analyserar hjärtrytmen och styr den elektriska stimuleringen.

Tre defibrillatorer är fästa på kroppen och om hjärtat skenar tutar det. En röst meddelar sedan på svenska att en rytmrubbning är upptäckt och elchock möjlig. Bäraren kan då förhindra elstötar genom att trycka på två knappar. Men om hon förlorar medvetandet och därför tappar greppet utlöses en chock som ska rädda det flimrande hjärtat. Samtidigt uppmanar västen personer i närheten att inte röra västbäraren och att ringa ambulans.

Utrustningen kan också lagra data som patienten skickar via ett telefonjack till sjukhuset.

Västen kostar ungefär 200 000 kronor - lite mer än en ICD:

- Fördelen är att den kan användas flera gånger, säger Torbjörn Pehrsson, som ändå ser västen som ett alternativ först när ICD inte fungerar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev