Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pre-pandemiskt influensavaccin på väg mot godkännande

Publicerad: 26 februari 2008, 10:21

EU-kommissionen bör godkänna det första pre-pandemiska influensavaccinet för människa, Prepandrix. Det rekommenderar den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMEA.


Det skriver Läkemedelsverket på sin hemsida.

Prepandrix innehåller ett inaktiverat fågelinfluensavirus, H5N1, som befaras kunna orsaka en influensapandemi hos människa.

Det pre-pandemiska vaccinet är tänkt att användas innan man hunnit utveckla ett vaccin mot den virusstam som orsakar en pandemi. Den som vaccinerats kan senare få en boosterdos av ett anpassat pandemivaccin.

Prepandrix, som utvecklats av läkemedelsföretaget Glaxo Smithkline, innehåller antigen från en referensstam av H5N1-virus från Vietnam och ett immunstimulerande ämne. I kliniska studier på friska försökspersoner mellan 18 och 60 år har vaccinet visat sig ge ett tillfredsställande antikroppssvar enligt EMEA:s kriterier.

Vilken skyddseffekt Prepandrix skulle kunna ha vid en pandemi går dock inte att utvärdera i förhand, eftersom man inte vet vilken stam som kommer att orsaka nästa influensavaccin, konstaterar Läkemedelsverket.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev