Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Prematur tredje minsta att överleva

Publicerad: 16 december 2011, 12:39

Foto: Photos.com

Det tredje minsta barnet som överlevt födseln är snart redo att lämna sitt sjukhus i Los Angeles. Den nyfödda bebisen vägde lite mer än en chokladkaka och fick plats i doktorns hand.


Melinda Star Guido föddes i augusti förra året. Hon vägde då 269 gram och fick spendera sin första tid i en kuvös på neotanalavdelningen. Nu är hon snart redo att åka hem.

– De första veckorna kunde det ha gått hur som helst. Ingen av oss trodde att babyn skulle klara sig, säger läkaren Rangasamy Ramanathan till nyhetsbyrån AP.

Mamman hade högt blodtryck under graviditeten och på grund av problem med moderkakan fick fostret inte nog näring och syre. Därför togs barnet ut med kejsarsnitt efter 24 veckor. Mamman och pappan hade förvarnats om att så tidigt födda riskerar bland annat blindhet, dövhet och cp-skador.

– Det krävs mycket god vård och mycket tur.  De flesta av dem överlever inte, säger Edward Bell, pediatriker vid University of Iowa, som har en databas på nätet över världens minsta överlevande barn.

Alla kurvor har sedan gått åt rätt håll. Melinda har opererats för ögonproblem som är vanliga för prematura och förra månaden genomgick hon kirurgi för en artär som inte slutit sig som den skulle efter födseln. Nu har föräldrarna för första gången fått hålla i sitt barn efter att tidigare bara ha kunnat röra henne genom kuvösen.

DANIEL PERSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev