Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Premiär för primärvårdsdag

Publicerad: 2 december 2009, 11:47

Premiär för primärvårdsdag

PRIMÄRVÅRDENS DAG 2010 Vilka förväntningar har patienten på sin egen läkare? Hur hanterar primärvården patienter med komplexa problem? Och finns det något sätt att mäta kvaliteten i allmänläkares och distriktssköterskors arbete? Det är tre frågor som kommer att diskuteras i Stockholm den 17 februari, då Dagens Medicin för första gången arrangerar Primärvårdens dag.


Rubriken för årets möte är Nya vägar för första linjen.

Vårdvalet, som ska vara genomfört i alla landsting 2010, har redan inneburit stora förändringar för svensk primärvård och präglar en stor del av programmet. Bland annat kommer frågan om hur kvaliteten i vårdvalet ska mätas att diskuteras av en panel, som består av Eva Jaktlund, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, Ove Andersson, ordförande i Distriktsläkarföreningen, Inger Rising, ordförande i Distriktssköterskeföreningen och Roger Molin, chef för sektionen för hälso- och sjukvård på Sveriges Kommuner och Landsting.

Om behovet av att satsa på forskning, även i vårdvalstider, kommer Lars Hjalmar Lindholm, professor vid Umeå universitet, att tala. Han har helt nyligen fått uppdraget att starta en forskarutbildning i allmän­medicin och kommer att berätta om planerna för denna.

En annan talare på Primärvårdsdagen blir Mats Olsson, framtidsstrateg för hälso- och sjukvård på forsknings- och konsultföretaget Kairos Future. Han är ansvarig för ett treårigt forskningsprojekt om hur hälso- och sjukvårdskonsumenten kommer att se ut 2020 och räknar med att kunna presentera helt färska data från undersökningen.

– Det handlar om hur morgondagens konsument av hälso- och sjukvård ser ut, vad vi drivs av, hur fragmentiseringen av vårdmarknaden kommer att slå igenom, säger han.

Som bas för undersökningen ligger bland annat breda konsumentundersökningar, där den första gjordes för ett par år sedan och den sista slutförs i januari. Dessutom har diskussioner förts med expertpaneler och grupper av chefer inom sjukvården. I våras gjorde Mats Olsson dessutom en stor undersökning bland läkare, för att få reda på deras syn på mötena med patienten och hur de ser på framtiden.

– Tillsammans utgör delarna ett unikt projekt – det har inte gjorts något liknande tidigare i Sverige.

Under sitt föredrag kommer Mats Olsson att tala om tre I:n: Individen, institutionen och interaktionen – och individens och institutionens förväntningar på hur de ska interagera.

Primärvårdsdagen kommer också att innehålla ett antal workshops, där deltagarna har möjlighet att fördjupa sig i olika ämnen – bland annat om hur man startar företag i vården, hur KOL-patienter bör behandlas och hur man inom primärvård kan bygga nätverk för ett förbättrat folkhälsoarbete.

Prenumeranter får rabatt

Primärvårdens dag är ett heldagsseminarium som äger rum den 17 februari 2010 på Piperska Muren, Scheelegatan 14 i Stockholm. Registrering och kaffe börjar klockan 8.30 och dagen avslutas med möjligheter till mingel och samvaro fram till klockan 18.

Prenumeranter på Dagens Medicin samt medlemmar i Svensk förening för allmänmedicin, Distriktsläkarföreningen samt Distriktssköterskeföreningen betalar endast 895 kronor plus moms. Ordinarie pris är 1 295 kronor plus moms.

Mer information och anmälningsformulär finns här.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev