måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Press på Konkurrensverket att granska Ica-samarbete

Publicerad: 24 augusti 2009, 13:09

Flera väntade konkurrenter till Apoteket AB pekar på behovet av konkurrensrättslig prövning av Apotekets Ica-samarbete. Göran van den Brink, direktör på Universitetsapoteket, tror inte att samarbetet klarar en sådan granskning.


Göran van den Brink representerar finländska Universitetsapoteket som är en av de aktörer som väntas etablera sig på den nya apoteksmarknaden. Han blev förvånad av nyheten om att statliga Apoteket AB är den aktör som Ica valt att samarbeta med på apoteksområdet.

– Alla har väntat ett tag nu på besked om vilka Ica valt att samarbeta med. Apoteket AB hade jag räknat bort ur diskussionerna med tanke på den dominerande ställning företaget redan har. Därför blev jag förvånad. Jag skulle bli överraskad om detta klarar Konkurrensverkets granskning. Rimligtvis är det här sanktionerat från Regeringskansliet, säger Göran van den Brink.

Tamro är ”kritiskt och frågande” till att Apoteket får behålla en stor marknadsandel på den nya marknaden.

– Att man nu dessutom förbereder ett samarbete med Ica är något förvånande med tanke på det stand still-avtal som Apoteket verkar under. Det här blir ytterst en fråga för Konkurrensverket, säger Ulrika Hultgren, informationschef på Tamro.

Även Andreas Rosenlund, kommunikationsdirektör på Kronans Droghandel, betonar vikten av att samarbetet granskas av Konkurrensverket.

– Det här är något som kan komma att påverka värdet på apoteksklustren som håller på att säljas, säger han.

Ica och Apoteket vill starta samarbete första kvartalet 2010 Apoteket och Ica planerar samarbete om apotek Ica planerar för apotek

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev