Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pressat läge på akuterna

Publicerad: 10 juli 2014, 14:08

Foto: Photos.com

Läget på akuterna i Sjukvårdssverige är stressigt och riktigt sjuka patienter kan tvingas sova över i korridorerna.


Det skriver TT som gjort ett svep och talat med personal vid akutsjukhus på tio orter i landet. Akuterna är bemannade men av hårt pressade personal.

På grund av att antalet vårdplatser har minskats för att akuterna ska vara bemannade är det svårt att få plats för svårt sjuka patienter som behöver vårdas på avdelningarna. De blir i liggande på britsar på akuten där de får sämre tillsyn, bland annat på Södersjukhuset i Stockholm.

I Linköping är det likadant.

– Det vore fel att säga att det inte innebär en risk för patienten, säger Christer Andersson, chefläkare på universitetssjukhuset i Linköping, till TT.

Andra skäl som anges som förklaring till det hårda trycket på akuterna är bristen på sjuksköterskor och att primärvården är svårare att få tid hos.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg fungerar det dock väl. Där började man rekryteringen av sjuksköterskor tidigt. Med ett nytt arbetssätt sedan i våras där patienterna möter läkare, sjuksköterska och undersköterska samtidigt,  har man också lyckats korta köerna.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev